Ikea uppges planera produktion i Etiopien

NyhetsbildZoom
Ikea planerar att förlägga produktion i Etiopien Foto: Audun Braastad/TT
Ikea planerar att förlägga produktion i Etiopien, uppger SVT Nyheter med hänvisning till egna källor. Företaget säger dock att det inte finns något beslut att gå in i landet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Sedan oktober i fjol ska möbelföretaget ha testkört bland annat tillverkning av skinn, bambu och textilprodukter i Etiopien, uppger SVT. Enligt SVT Nyheters källor i landet har Ikea kartlagt hur tillverkningen ska kunna placeras i huvudstaden Addis Abeba. Företaget uppges planera att hyra in sig i fabriker och lägga ut produktionen. Ikea ska dock inte äga och driva fabriken.

En talesperson för Ikea säger till TT att Etiopien är ett av flera länder i Afrika där företaget undersöker möjligheterna att etablera verksamhet, men att inget beslut är taget.

– Vi har inte fattat några beslut om att gå in i Etiopien och vi har ingen som helst verksamhet där. Vi tittar hela tiden på en rad olika länder, så vi har haft medarbetare på plats i Etiopien. Men det stämmer inte att vi har någon testproduktion eller några lokaler, säger Mattias Hennius från Ikeas pressavdelning.

– Om det blir så, så kommer vi att berätta det, fortsätter Hennius.

Regeringspartiet EPRDF har ett starkt grepp om makten i Etiopien och dominerar även rättsapparaten. Regimen har gjort sig skyldig till upprepade brott mot de mänskliga rättigheterna.

Kommentarer
|

Billiga bönor ger bittra konsekvenser

Nyhetsbild
78 miljoner säckar arabica och 46 miljoner säckar robusta exporterades under en 12-månadersperiod. Foto: Christine Olsson/TT
Kaffepriset fortsätter att sjunka. Men samtidigt som konsumenterna gläds åt billigt fika innebär det låga priset ett hot mot odlarna och kan på sikt leda till kaffebrist. – Man måste tjäna pengar på sin kaffeodling så att man kan ge mat till sina barn, säger Minette Rosen, ansvarig för kaffeinköp för Zoégas.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan