Yle: Ortodoxa bönehuset i Jakobstad föreslås flyttas till Seinäjoki

NyhetsbildZoom
Fader Aleksej Sjöberg i tsasounan i Jakobstad. Sjöberg arbetar i dagens läge i ortodoxa kyrkan i Tammerfors.  Foto: Arkiv/Eva-Stina Kjellman
En flytt av Jakobstads ortodoxa bönerum, även kallad tsasouna, kan bli aktuell. Vasa ortodoxa församlingsråd föreslår att den ska flyttas till Seinäjoki. Det kommer som en chock för församlingsmedlemmen Erik Sjöberg, skriver Yle.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

- Det är galet. Jag fick nys om nyheten plötsligt och jag kan inte förstå vad det är frågan om. Vilken vettig människa kan ens föreställa sig att byggnaden skulle flyttas mitt i allt till Seinäjoki, säger Sjöberg till Yle.

Församlingsrådet baserar förslaget på att tsasounan är belägen på en dålig plats på en vattenkälla, och att den kommer därför att flyttas i alla fall slutligen. De säger att de ortodoxa Seinäjokiborna skulle få sitt länge efterlängtade bönerum om det flyttas från Jakobstad.

Sjöberg säger till Yle att han förstår att man vill ha ett bönerum till Seinäjoki.

- Men vi skulle inte ha något ställe då i så fall. Det vore en fullständig katastrof för oss Jakobstadsbor. Det skulle rasera en ortodox tradition och leda till andlig hemlöshet. Förtroende är en skör sak. Om man förlorar den är det en lång process att få den tillbaka. Om man får den tillbaka överhuvudtaget, säger Sjöberg.

Vasa ortodoxa församlings kyrkoherde Andrei Sõtšov säger att Jakobstads tsasounas öde ännu är öppet. Rådet kommer att utreda flera alternativ under våren.

Yle var först ut med att rapportera om nyheten.

Jag rekommenderar artikeln

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan