|

Statsrådet sa ja till Nord Stream 2 – ska vara klar i början av 2020

NyhetsbildZoom
Finlands regering ger lov att bygga en gasledning till längs Östersjöns botten från Ryssland via finska vatten till Mellaneuropa. Foto: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa
Projektet inbegriper två parallella gasledningar mellan Ryssland och Tyskland.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Ledningarnas längd är cirka 1 220 kilometer. På en sträcka på cirka 374 kilometer löper ledningarna inom Finlands ekonomiska zon.

Det schweiziska projektbolaget Nord Stream 2 AG ansökte i september om statsrådets samtycke till projektet i enlighet med lagen om Finlands ekonomiska zon.

Bolaget planerar bygga ett nytt rörsystem med naturgasledningar genom Östersjön och fungera som operatör för det. De två nya gasledningarna ska placeras jämsides med rörledningarna Nord Stream 1, som byggdes åren 2011–2012.

Statsrådets samtycke kan verkställas trots att ändring söks, om inte besvärsmyndigheten bestämmer något annat. Statsrådets samtycke är i kraft i 50 år, varefter det kan förnyas på ansökan. Regionförvaltningsverket i Södra Finland behandlar det vattenlagsenliga tillståndet.

Enligt planerna ska rörledningarna läggas 2018–2019 och tas i kommersiellt bruk vid ingången av 2020.

Statsrådets samtycke är villkorligt, vilket innebär att den sökande ska uppfylla vissa villkor. Det gäller att förebygga och minimera skador, beakta Östersjöns känslighet och sårbarhet och övriga projekt i området, samt följa villkoren i byggnadstillståndet enligt vattenlagen.

Projektet ska dessutom genomföras så att det inte förhindrar andra infrastrukturprojekt.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan