|

Riksdagsledamöter är oroliga för kustfiskarnas framtid

NyhetsbildZoom
Riksdagsledamöter är oroade över kustfisket. Foto: Arkivbild
Riksdagsledamöter från centern, blå framtid och sfp kräver åtgärder för att kontrollera skarv- och sälbestånden.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Riksdagsledamöterna i Centralförbundet för Fiskerihushållnings presidium Eeva-Maria Maijala (centern), Kari Kulmala (blå framtid), Mats Nylund (sfp) samt Mikaela Nylander (sfp) är oroade för att kustfiskarnas blir färre och för hela näringens framtid. I ett skriftligt spörsmål som lämnats in till riksdagen kräver riksdagsledamöterna åtgärder för att kontrollera skarv- och sälbeståndens tillväxt.

Riksdagsledamöterna konstaterar att andelen kustfiskare med fiske som huvudsyssla i Finland har rasat och att branschen inte lockar nya företagare.

Enligt Naturresursinstitutets bedömning fångades det mindre lax, öring, gös, sik och abborre år 2017 än någonsin sedan 1980 då man började föra statistik.

Riksdagsledamöterna anser att en central orsak till fiskenäringens nuvarande läge är sälarnas och skarvarnas tillväxt. Skadeersättningssystemet för skador orsakade av säl och skarv eliminerar inte problemen som uppstått för fiskenäringen, anser riksdagsledamöterna.

"Om fiskar på ett visst område inte mera kan fångas, betalas inte heller ersättning. Fångstredskap som skyddar mot säl är mycket dyrare än vanliga redskap och inte ens dessa redskap kan alltid förhindra att sälen tar sig fram till fångsten. Utan snabba åtgärder förlorar vi en stor del av de aktiva kustfiskarna som finns kvar. Samtidigt minskar även användningen av inhemsk fisk." skriver riksdagsledamöterna i ett pressmeddelande.

De nämner även att den nuvarande skötselplanen för Östersjöns sälbestånd är från år 2007, och anser att den är föråldrad.

"Vi kräver en ny plan för hur sälbeståndet ska begränsas. Vi förutsätter också att den nationella skarvarbetsgruppens förslag som godkändes för två år sedan förverkligas. Förslaget innebar att nya anvisningar skall ges och att en skarvportal grundas. Dessa två åtgärder var ämnade att i realtid fungera som en kompletterande och noggrannare skötselplan för skarven." skriver de.

Kommentarer
|

Två minderåriga dog i trafikolycka i Kurikka – polisen utreder händelsen

Nyhetsbild
Två personer omkom i en bilolycka i Kurikka sent på tisdagskvällen. Foto: Mats Ekman
En trafikolycka inträffade på riksväg 3 i Kurikka vid 23-tiden på tisdagen. Två personer omkom i olyckan och en tredje skadades allvarligt, uppger polisen.

Mest läst senaste veckan