|

Cambridge Analytica-historien – vad har hänt?

NyhetsbildZoom
Facebooks vd och grundare Mark Zuckerberg. Foto: Jeff Roberson /TT/AP
Det brittiska dataanalysföretaget Cambridge Analytica har hamnat i blåsväder i Storbritannien och USA efter att det avslöjats att företaget inhämtat personliga uppgifter om Facebookanvändare sedan 2014. Men vad är det som har hänt och vad är det analysföretaget anklagas för?
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Hur började det?

Cambridge Analytica startades 2013 och hade då, enligt New York Times, mestadels brittisk personal. De anlitades av den republikanske senatorn Ted Cruz presidentvalskampanj 2016 men har blivit mest kända för sina insatser under Donald Trumps kampanj samma år.


Vad gör de?

Enligt företagets marknadsföring tillhandahåller företaget konsumentdata, riktad marknadsföring och andra datarelaterade tjänster till både näringslivet och politiska kunder. Enligt företagets hemsida finns en dagstidning, ett damklädesmärke och ett amerikanskt försäkringsbolag på kundlistan. Cambridge Analytica har, åter enligt den egna hemsidan, kontor i New York, Washington, London, Brasilien och Malaysia.


När uppmärksammades de?

Efter att Donald Trump valdes till president i USA 2016, delvis med hjälp från Cambridge Analytica, gav sig företagets vd Alexander Nix ut för att sälja in sig hos potentiella kunder. Ett av säljargumenten var att företaget kunde erbjuda psykologiska profiler av konsumenter och väljare för att mer effektivt än med traditionell marknadsföring påverka mottagarna.


Vad anklagas de för?

Under 2014 skaffade Cambridge Analytica uppgifter om 87 miljoner Facebook-användare på ett sätt som var bedrägligt både mot användarna och mot Facebook, enligt ett avslöjande i tidningarna New York Times och London's Observer. Uppgifterna samlades in via en Facebook-app, ett personlighetstest, som skapats av den brittiske akademikern Aleksandr Kogan. Omkring 270 000 personer laddade ner appen och loggade in med sin Facebook-inloggning, enligt Facebook. Appen samlade sedan in de inloggades Facebook-data, exempelvis namn, ort, ålder, kön och vilka sidor de gillat, och även data om de inloggades Facebook-vänner. Aleksandr Kogan vidarebefordrade den insamlade datan till Cambridge Analytica. Enligt Facebook har Aleksandr Kogan, som uppgav att uppgifterna skulle användas i akademiskt syfte, brutit mot Facebooks regler när han vidarebefordrade materialet till Cambrigde Analytica.


Vad är deras förklaring?

Cambridge Analytica har uppgett att de inte visste att Aleksandr Kogan bröt mot Facebooks regler när han vidarebefordrade materialet till dem. De har också uppgett att de raderade materialet när de fick kännedom om regelbrottet 2015.


Vad händer nu?

Enligt New York Times och London's Observers granskning raderade inte Cambridge Analytica materialet från Facebook 2015. Facebook uppger att de nu pressar företaget för att få svar på om datan fortfarande finns kvar och har anlitat en it-forensiker för att få hjälp med att utreda detta. Facebooks utredare kan dock få hejda sig lite. Den brittiska datainspektionen ICO har uppmanat Facebook att avbryta sin egen utredning. ICO har lämnat in en ansökan om att göra en husrannsakan hos Cambridge Analytica för att få tillgång till deras servrar och få klarhet i hur informationen från Facebook använts. I USA har delstatsåklagarna i Massachusetts och Connecticut inlett utredningar om hur Facebook-datan har behandlats. Enligt The Washington Post kan Facebook, i teorin, dömas till mångmiljardböter då hanteringen av den personliga informationen kan ha brutit mot landets förordningar, något som den federala handelskommissionen (FTC) i USA i så fall avgör.

Bakgrund: Cambridge Analytica-skandalen

  • Cambridge Analytica är ett amerikanskt dotterbolag till brittiska Strategic Communication Laboratories (SCL).
  • Enligt Facebooks beräkningar kan uppgifter från uppemot 87 miljoner Facebookanvändare — varav majoriteten, uppskattningsvis drygt 70,6 miljoner, i USA — hamnat hos Cambridge Analytica utan att användarna vetat om det. Företaget fick del av uppgifterna via en speciell app.
  • Cambridge Analytica hävdar att det handlar om data från max 30 miljoner människor.
  • Enligt USA:s federala valkommission anlitade Trumpkampanjen Cambridge Analytica i juni 2016 och betalade över 6,2 miljoner dollar (motsvarande nära 51 miljoner kronor) för dess tjänster.
  • Cambridge Analytica lade 2014 också in långtgående frågor om Rysslands president Vladimir Putin i opinionsundersökningar till amerikanska fokusgrupper. Det handlade om allt från Putins popularitet till rysk expansionism.
  • Den brittiska datainspektionen utreder Cambridge Analytica, och Facebookchefen Mark Zuckerberg har kallats till förhör i den amerikanska kongressen.
  • Facebook har bett om ursäkt för att informationen inte skyddats och utlovat åtgärder.
  • Källor: Channel 4 News, The New York Times, The Guardian

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan