|

WTO höjer prognos för världshandeln

NyhetsbildZoom
Den brasilianske WTO-chefen Roberto Azevedo varnar för konsekvenserna av ett handelskrig. Foto: Martial Trezzini
Världshandeln växer med 4,4 procent i år, enligt Världshandelsorganisationen WTO. Men återhämtningen kan gå om intet om de handelspolitiska spänningarna i världen eskalerar, varnar WTO-chefen Roberto Azevedo.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

I fjol växte världshandeln med 4,7 procent efter en utdragen serie svåra år efter finanskrisen där handelstillväxten låg på i snitt 3 procent per år.

För nästa år räknar WTO med en fortsatt inbromsning av världshandeln till 4,0 procent.

"En ond cirkel av vedergällning är det sista världsekonomin behöver", skriver WTO:s generaldirektör Roberto Azevedo i en kommentar där han varnar för konsekvenserna av tullbråket mellan världens två största ekonomier, Kina och USA.

I WTO:s senast föregående prognos från september i fjol låg prognosen för tillväxt i världshandeln på 1,4–4,4 procent, med störst sannolikhet för ett utfall på 3,2 procent. I den nya prognosen ligger prognosen på 3,1–5,5 procent, med störst sannolikhet på 4,4 procent.

– Dessa prognoser räknar inte, och jag upprepar det, de räknar inte in möjligheten till en dramatisk eskalering av handelshinder, säger Azevedo på en presskonferens.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan