|

IS: Mänskligt muttermisstag bakom Ferraris depåmardröm

NyhetsbildZoom
Ferrari och internationella bilsportförbundet FIA har gått till botten med problemen som orsakade den förfärliga olyckan förra veckan. Foto: Paul Crock/Lehtikuva
Ferrari och internationella bilsportförbundet FIA har utrett olyckan som gjorde att en mekaniker bröt benet i Bahrain. Enligt Ilta-Sanomat började allting med en felinställd mutterdragare.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Då Kimi Räikkönen kallades in för ett däckbyte i Bahrain slutade det hela med en skadad mekaniker och en avbruten tävling.

Den senaste veckan har Ferrari och FIA gått igenom vad som orsakade att Francesco Cigarini bröt benen på två ställen. I en intervju på F1:s webbplats förklarar Ferrarichefen Maurizio Arrivabene att tre faktorer orsakade olyckan: ett mänskligt misstag, en mutterdragare och ett felaktigt sensormeddelande.

Enligt Ilta-Sanomat hade mekanikern som skulle ta bort Räikkönens vänstra bakdäck ställt in sin mutterdragare fel. I stället för att skruva upp muttern spände han den.

Då mekanikern tog bort mutterdragaren för att rätta till felet tolkade systemet det som att han utfört sitt arbete rätt, trots att det inte alls var fallet.

Cigarini stod bredvid med ett däck i handen och hann inte undan då Räikkönen trampade på gasen. Nu har Ferrari vidtagit åtgärder för att förbättra säkerheten.

– Vi har gått igenom procedurerna med FIA och ska se till att misstaget aldrig kommer att upprepas. Vi prioriterar människorna framför allting annat, säger Arrivabene enligt F1:s webbplats.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan