Hela världen håller andan i väntan på det smått osannolika mötet mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. I veckan åkte USA:s tilltänkta utrikesminister Mike Pompeo på ett hemligt införbesök till Pyongyang för att planera toppmötet. Men var Trump och Kim ska träffas är fortfarande högst oklart, skriver The New York Times.

Ideala platser för känsliga toppmöten är neutrala länder som Sverige och Schweiz. Båda dessa har erbjudit sig att stå värd för det historiska mötet och har också erfarenhet av att arrangera den säkerhet som krävs.

Men att ta sig så långt bort från hemlandet som till Europa blir svårt för Kim Jong-Un. Nordkoreas flygplan består nämligen av gamla slitna sovjetiska flygplan som har svårt att nå särskilt långt utanför den nordkoreanska gränsen och att resa reguljärt bedöms som uteslutet för Kim Jong-Un.

Zoom

Ett nordkoreanskt flygplan på flygplatsen i Pyongyang. Foto: Arkiv/AP/TT/Wong Maye-E



Med tanke på att ledarna i Nordkorea har för vana att resa med tåg skulle platsen för toppmötet kunna vara Kina.

Men Trumps alltmer isiga förhållande med Peking på grund av ett begynnande tullkrig gör ett Kinabesök för hans del mindre troligt. Och ett möte vid gränsen mellan Nord- och Sydkorea anses av bedömare inte heller så sannolik med tanke på att platsen inte upplevs vara tillräcklig tjusig för historiska handskakningar.

Nordkoreas ärkefiende Japan är uteslutet av historiska skäl och att Trump skulle besöka Nordkorea eller att Kim åker till Washington är inte heller särskilt troligt eftersom en av presidenterna då skulle få vara på hemmaplan, knappast bra om det ska förhandlas, spekulerar The New York Times.

En tänkbar lösning på problemet är att de båda herrarna träffas i Mongoliet. Då slipper Kim flyga och Trump slipper Kina. Mongoliet ställer villigt upp eftersom det ligger i linje med landets självbild av att vara Asiens motsvarighet till Schweiz.

Om Kim och Trump i så fall kan tänka sig att låta sig fotograferas vid den 40 meter höga Djingis Khan-statyn i rostfritt stål – Mongoliets stolthet – det återstår att se.