De kringresande hemförsäljarna med tvivelaktiga säljmetoder är ofta aggressiva när de kommer och knackar på. Och de är särskilt aktiva på våren.

– Varje vår får polisen anmälningar om hemförsäljare som vållar oro och väcker misstankar. Ofta är det fråga om försäljare som kommer hem till folk och bjuder ut tjänster och varor, säger polisinspektör Jyrki Aho från Polisstyrelsen.

Polisen rekommenderar att man inte släpper in okända i hemmet.

– Om det inte finns något behov av tjänsterna eller varorna ska man meddela försäljaren tydligt om detta. Om man ändå låtit försäljaren visa sina varor eller tjänster måste man inte köpa något, hur förtretad försäljaren än är. Blir man intresserad är det värt att fundera på saken innan man skriver under något.

"Om man ändå låtit försäljaren visa sina varor eller tjänster måste man inte köpa något, hur förtretad försäljaren än är."
Jyrki Aho
polisstyrelsen


Precis som med bluffpoliser är det bra att diskutera bluffande hemförsäljare med sina anhöriga. Personer som jobbar med äldre uppmanas också ta upp blufförsäljarna med sina klienter.

Det är inte så enkelt att reda ut om det rör sig om ett bedrägeri eller inte. Det är inte alltid helt klart för köparna och inte heller för polisen.

– Skriver man under förbinder man sig ofta till det som står i avtalet. Det är alltså viktigt att läsa igenom avtalet noggrant och man måste också förstå innehållet i det innan man fattar beslut. Man ska inte låta sig påverkas av att försäljaren har bråttom.

Man ska inte låta sig påverkas av att försäljaren har bråttom.
Jyrki Aho
polisstyrelsen


Innan man skriver på något avtal ska försäljaren ge konsumenten förhandsuppgifter om produkten och meddela sina egna kontaktuppgifter. Med hjälp av en ångerblankettkan konsumenten ångra avtalet inom 14 dagar efter slutet avtalet utan att uppge något särskilt skäl.

Många hemförsäljare bjuder ut dyra renoveringar och uppfräschningar av gården. Här fungerar inte nödvändigtvis ångerfristen på 14 dagar eftersom det är fråga om skräddarsydda, individuella produkter eller tjänster.