|

Svenska artisten Avicii död – blev 28 år

NyhetsbildZoom
Tim "Avicii" Bergling. Foto: Arkiv/TT/Christine Olsson
Artisten och producenten Tim "Avicii" Bergling är död, uppger hans presskontakt Ebba Lindqvist för DN.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

”Det är med stor sorg vi måste meddela att Tim Bergling, känd under artistnamnet Avicii, är död. Han befann sig i Muskat, Oman och påträffades död under fredag eftermiddag lokal tid”, skriver hon i ett pressuttalande.

”Familjen är förkrossad och vi ber er att visa hänsyn och lämna dem ifred i denna svåra tid. Inga fler uttalanden kommer att göras”.Efter att ha slagit igenom stort 2011 med singeln "Levels" som blev en världshit följde turnéer jorden runt under flera år. 2016 meddelade plötsligt den svenska världsstjärnan i ett öppet brev på sin hemsida att han skulle sluta turnera och spela live efter årets slut. Han förklarade att han lärt känna sig själv bättre och insett att det finns så mycket han vill göra med sitt liv.

"Jag vet att det är en välsignelse att få resa runt hela världen och uppträda, men jag har för lite över för det liv som den verkliga personen bakom artisten lever", skrev Avcii.

Han var dock noga med att påpeka att han "aldrig kommer att lämna musiken".

På Twitter hyllas Avicii nu av såväl svenska som internationella artister, som alla chockats av dödsbeskedet. Bland andra Icona Pop, Craig David och Charlie Puth skriver om honom.

"Jag vill hylla mannen som verkligen öppnade mina ögon när det gäller hur mina produktioner skulle kunna låta. Avicii var ett geni och en musikalisk innovatör och jag kan inte fatta att han inte längre finns bland oss. Vila i frid till den allra bästa", skriver Puth på Twitter.

Även Calvin Harris hyllar den svenska stjärnan i ett inlägg på Twitter:

"Förkrossande nyheter om Avicii, en vacker själ, passionerad och extremt talangfull med så mycket kvar att göra".

Filmaren Levan Tsikurishvili följde Avicii jorden runt under tre år och i höstas hade filmen "Avicii: True stories" premiär. Den beskrevs på sina håll som ett närgånget porträtt av en världsstjärna på väg mot ett sammanbrott och visade upp mer panikångest, scenskräck och hälsoproblem än fest och flärd.

Levan Tsikurishvili var med när Avicii skrev brevet som sedan kablades ut av nyhetsmedier världen över.

– När han satt och skrev brevet... Jag förstod vad det var och det var väldigt emotionellt. Men jag förstod ändå inte riktigt vad jag spelade in, jag förstod inte vikten av det, berättade Levan Tsikurishvili i en intervju för TT.

Enligt Dagens Nyheter hittades Avicii död på fredagen. Han blev 28 år.

Avicii

  • Karriär: Släppte sina första singlar 2010, samarbetade med David Guetta på singeln "Sunshine" 2011. Slog igenom stort samma år med singeln "Levels" som blev en världshit och utsågs till årets låt på Grammisgalan samt nominerades till en amerikansk Grammy.
  • Debutalbumet "True" kom 2013 och singeln "Wake me up", med Aloe Blacc blev året därpå den mest spelade låten på Spotify någonsin. Andra albumet "Stories" kom 2015.

Kommentarer
|

Kronholm nätade för JBK i säsongsdebuten

Nyhetsbild
Markus Kronholm (till vänster) gjorde mål för JBK direkt. Foto: Arkiv
Markus Kronholms mål räckte till en poäng för JBK borta mot Hercules i en match där lagen dominerade en halvlek var.

Mest läst senaste veckan