|

Caruna höjer priserna på elöverföringen

NyhetsbildZoom
Caruna har grävt ner jordkablar på flera ställen i Sydösterbotten de senaste åren. Foto: Karolina Bergvik
Elöverföringsbolaget Caruna höjer sina priser med i genomsnitt 6,5 procent från och med juli.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

För en familj som bor i ett höghus och konsumerar i genomsnitt 2 000 kilowattimmar per år innebär prishöjningen ett 18 euros påslag till elräkningen.

Den som förbrukar omkring 5 000 kilowattimmar per år får punga ut med 42 euro extra på sin elkonsumtion. En ägare till en eluppvärmd villa, med en elkonsumtion på 18 000 kilowattimmar per år, får räkna med att betala 90 euro mer på dyrare elöverföring.

Orsaken till Carunas prishöjningar är en omfattande uppgradering av elnätverket som ska betjäna kunderna också i samband med stormigt väder.

Enligt Caruna kräver den nya elmarknadslagen att bolaget gör dyra investeringar som flyttar en stor del av det existerande elkabelnätverket under jorden. Kostnaderna för dessa investeringar blir höga i synnerhet i glest bebyggda områden där avstånden är långa.

Carunas elnätverk omfattar 85 000 kilometer elkablar, varav hälften går genom skogsområden.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan