Författaren Sara Stridsberg, som har suttit på stol nummer 13 i Akademien sedan 2016, har nu beslutat sig för att lämna den hårt ansatta kulturinstitutionen, skriver Akademien i ett pressmeddelande på sin hemsida.

I ett mejl till TT tidigare i vår utvecklade hon hur tankegångarna gick kring huruvida hon skulle lämna sin stol eller ej:

"Den historiska möjlighet till förändring som uppstod inom Akademien i november – och som gav mig personligen ett stort hopp – har under våren långsamt stängts. Alla idéer som fanns om ljus, transparens och förnyelse har motarbetats till förmån för andra hänsyn", skrev hon då.

"Svenska Akademien förlorar i och med detta inte bara en kolossal talang, utan även en klok och eftertänksam ledamot."
Peter Englund

Under våren har även tidigare ständige sekreteraren Sara Danius samt ledamöterna Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren lämnat sina stolar, varav Östergren även har begärt formellt utträde. Sedan tidigare deltar inte heller Kerstin Ekman eller Lotta Lotass i Akademiens arbete, och Lotass har begärt formellt utträde. Även Katarina Frostenson har lämnat sin stol.

Peter Englund kommenterar Sara Stridsbergs avhopp i ett mejl till TT:

"Svenska Akademien förlorar i och med detta inte bara en kolossal talang, utan även en klok och eftertänksam ledamot. Sara Stridsberg är en stark person och har visat att hon inte ger upp i förstone, men alla har en gräns och jag förstår om hon inte längre orkar."

Kjell Espmark säger till Dagens Nyheter att han inte vill kommentera Stridsbergs besked.

– Jag vill inte yttra mig om det, utan hon får tala själv om det. Däremot vill jag säga att jag verkligen respekterar Sara Stridsbergs beslut. Det respekterar jag verkligen, säger han till tidningen.

Anders Olsson, tillfällig ständig sekreterare, beklagar Strindbergs avhopp.

– Vi beklagar verkligen Sara Stridsbergs beslut att lämna Akademien. Vi befinner oss i ett återuppbyggnadsarbete där hennes krafter skulle varit värdefulla", skriver Anders Olsson, tillfällig ständig sekreterare, till TT.

Karin Olsson, kulturchef på Expressen, kommenterar Sara Stridsbergs avhopp:

– Jag tycker inte att det var så förvånande med tanke på hur nära allierad hon var med Sara Danius och den falang inom Akademien som har krävt snabba och starka reaktioner på den utredning av kulturprofilen som man hade beställt, säger hon till TT.

– Jag tror att hon stannade ett tag efter Sara Danius avgång för att säkerställa att pressmeddelandet som skickades ut blev skarpt nog. Hon ville använda sitt inflytande i Akademien till det, men nu har hon tydligen landat i att hon inte längre vill umgås varje torsdag med de ledamöter som finns kvar.

TT: Vad betydde Sara Stridsberg för Svenska Akademien?

– Hon är ju en av svensk litteraturs största samtida och radikala författare. Det är klart att hon tillförde stjärnglans, en känsla av progressivitet och tyngd till Akademien. Att hon slutar efter så kort tid är förstås symboliskt problematiskt för Svenska Akademien.

TT: I vilken mån skulle du säga att det förvärrar Akademiens kris?

– Nu blir de ännu färre, vilket försvagar Akademien ytterligare. Horace Engdahl sade ju i Sveriges Radio i veckan att det var hans största önskan att Peter Englund och Kjell Espmark skulle komma tillbaka och att han var beredd att göra nästan vad som helst för att det skulle bli så. Med tanke på det höga tonläget som har varit emellan de här herrarna tidigare så visar ju det som Horace Engdahl nu sade hur desperat man är att få tillbaka en fungerande församling i Akademien.

Avhoppen bottnar i den djupa kris Akademien befunnit sig i sedan i fjol, då en rad kvinnor vittnade i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av den så kallade kulturprofilen, en man med nära band till Svenska Akademien. Sedan dess har bland annat Sara Danius avgått, kungen meddelat att han ändrar i Akademiens stadgar så att det nu är möjligt att lämna på egen begäran, samt Ekobrottsmyndigheten inlett en förundersökning.

Avhoppen innebär att det nu endast är 10 av de 18 ledamöter som krävs för att Akademien ska vara fulltalig som är aktiva.

Fakta: Krisen i Akademien

  • I november 2017 vittnar 18 kvinnor i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av den så kallade kulturprofilen, med nära band till Svenska Akademien. Han nekar hela tiden till brott och delar av förundersökningen läggs senare ner.
  • En djup spricka uppstår när en advokatutredning som utrett kulturprofilens koppling till ledamöterna presenteras. Man röstar om uteslutning av ledamoten Katarina Frostenson som har koppling till kulturprofilen. Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren röstade för en uteslutning och lämnar sina stolar.
  • Horace Engdahl skriver i Expressen att "Sara Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift". Två dagar senare lämnar hon både posten som ständig sekreterare och sin stol. Även Katarina Frostenson lämnar.
  • Kungen meddelar att han ändrar stadgarna i Svenska Akademien så att det blir möjligt att lämna på egen begäran.
  • Den 20 april meddelar Akademien att man överlämnar utredningen till rättsvårdande myndigheter. 27 april meddelar Ekobrottsmyndigheten att en förundersökning inletts.