|

Venezuelas kris lyfter oljepriset

NyhetsbildZoom
Venezuelas oljeindustri befaras kollapsa till följd av finansiella problem. Foto: Natacha Pisarenko AP/TT
Risken för en ekonomisk härdsmälta i oljelandet Venezuela och en ökad risk för en ny omgång USA-sanktioner mot Iran pressar upp världsmarknadspriset på råolja.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Ett terminskontrakt för leverans av så kallad Brentolja nästa månad har stigit till nivåer nära 76 dollar per fat, de högsta nivåerna sedan november 2014.

Marknaden befarar att den allt mer akuta ekonomiska krisen i Venezuela kommer att sluta med att landets oljeproduktion lamslås, vilket minskar utbudet på världsmarknaden.

Samtidigt har den amerikanska oljekoncernen Conoco Phillips, som kompensation för exproprieringar i Venezuela, vidtagit åtgärder för att ta över viktiga oljeanläggningar i Karibien som tillhör den statliga venezuelanska oljekoncernen PDVSA.

Venezuelas oljeproduktion har halverats sedan början av 2000-talet och uppgår i dagsläget till knappt 1,5 miljoner fat per dag.

Kommentarer

Internationella verksamheten drog ner Atrias resultat

Nyhetsbild
Försäljningen av griskött till Kina börjar synas i Atrias siffror. Foto: Atria
Koncernen Atrias omsättning sjönk och rörelseresultatet var 2,8 miljoner euro på minus. Det var framför allt den internationella verksamheten som drog ner resultatet.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Mest läst senaste veckan