|

Venezuelas kris lyfter oljepriset

NyhetsbildZoom
Venezuelas oljeindustri befaras kollapsa till följd av finansiella problem. Foto: Natacha Pisarenko AP/TT
Risken för en ekonomisk härdsmälta i oljelandet Venezuela och en ökad risk för en ny omgång USA-sanktioner mot Iran pressar upp världsmarknadspriset på råolja.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Ett terminskontrakt för leverans av så kallad Brentolja nästa månad har stigit till nivåer nära 76 dollar per fat, de högsta nivåerna sedan november 2014.

Marknaden befarar att den allt mer akuta ekonomiska krisen i Venezuela kommer att sluta med att landets oljeproduktion lamslås, vilket minskar utbudet på världsmarknaden.

Samtidigt har den amerikanska oljekoncernen Conoco Phillips, som kompensation för exproprieringar i Venezuela, vidtagit åtgärder för att ta över viktiga oljeanläggningar i Karibien som tillhör den statliga venezuelanska oljekoncernen PDVSA.

Venezuelas oljeproduktion har halverats sedan början av 2000-talet och uppgår i dagsläget till knappt 1,5 miljoner fat per dag.

Jag rekommenderar artikeln
Andra läser just nu
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan