|

Fyra får lämna Svenska Akademien

Lotta Lotass beviljas utträde ur Svenska Akademien, enligt Anders Olsson, tillfällig ständig sekreterare. Zoom
Foto: TT/Björn Larsson Rosvall

Lotta Lotass beviljas utträde ur Svenska Akademien, enligt Anders Olsson, tillfällig ständig sekreterare.

Fyra personer beviljas formellt utträde ur Svenska Akademien. Det rör sig om ledamöterna Lotta Lotass, Klas Östergren, Sara Stridsberg och Kerstin Ekman. Nu ska Akademien ägna sig åt att välja in nya ledamöter.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Den senaste månaden har Östergren, Lotass och Stridsberg begärt formellt utträde. Kerstin Ekman har sedan tidigare uttryckt sin önskan att få lämna Akademien.

– Vi kommer att skicka ut ett pressmeddelande här i dagarna om dessa utträden. Det är tre stycken, och så tillkommer ju Kerstin Ekman. Hon har varit utanför Akademien så länge, så vi tycker det är rimligt, säger Anders Olsson, tillfällig ständig sekreterare i Akademien, till Svenska Dagbladet.


Olsson bekräftar för TT att de fyra har beviljats utträde, och att ingen annan ledamot har ansökt. De fyra utträder med omedelbar verkan och nu ska Akademien ägna sig åt att välja in nya ledamöter.

Det har talats om att invalen ska göras inom en månad, men det kan man alltså inte vara säker på?

Annons

– Nej, det kan man inte, det kan man aldrig vara. Vi får se tiden an och jobba så gott vi förmår, det är inte så mycket kvar av våren, säger Olsson.

Enligt Olsson fattade Lotta Lotass sitt beslut i helgen.

– Då hade hon tagit det definitiva beslutet. Jag har försökt hålla det här öppet och bett henne att ompröva sitt beslut, men det gick alltså inte.


I torsdags beslutade Svenska Akademien att det inte blir någon utdelning av Nobelpriset i litteratur i år. Beslutet är en direkt följd av den skandal som skakat kulturinstitutionen sedan Dagens Nyheter i höstas avslöjade att 18 kvinnor anklagar en kulturprofil med nära koppling till Akademien för sexuella övergrepp.

Reglerna för inval

  • I Akademiens stadgar står att det krävs närvaro av 12 ledamöter för att inval ska kunna ske, men det bygger på förutsättningen att det finns 18 ledamöter. Den förutsättningen gäller dock inte om det exempelvis bara finns elva ledamöter kvar.
  • Det finns dessutom en paragraf som väger tyngre, nämligen den som säger att en ledamot är "behörigen invald" om kungen godkänner det. Kungen bestämmer alltså och för det behövs ingen stadgeändring.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Hildur Gudnadóttir prisas på gala

Hildur Gudnadóttir prisades även under Grammy-galan tidigare i år, då för musiken till "Chernobyl". Nu har hon tilldelats ännu ett pris för sin musik till "Joker".
Foto: Matt Sayles/AP/TT

Hildur Gudnadóttir prisades även under Grammy-galan tidigare i år, då för musiken till "Chernobyl". Nu har hon tilldelats ännu ett pris för sin musik till "Joker".

Den isländska kompositören Hildur Gudnadóttir får ännu ett pris för musiken till "Joker".

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan