|

Bottas på pallen i Barcelona – motorproblem stoppade Räikkönen

NyhetsbildZoom
Valtteri Bottas tappade i starten – men klarade av att knipa andraplatsen. Foto: Lluis Gene/Lehtikuva
Spaniens GP blev en fest för Mercedes, som kommit i gång efter en trög säsongsinledning. Lewis Hamilton var i en klass för sig och drygade ut VM-ledningen. "För första gången den här säsongen kände jag mig ett med bilen", sade Hamilton efter segern.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Lewis Hamilton dominerade F1-loppet i Spanien från början till slut. Tävlingen var överlag rätt odramatisk – men det small till ordentligt i starten.

Romain Grosjean ställde till det för sig själv och andra genom att snurra och krascha in i ett antal bilar. På grund av missen tvingades Grosjean, Pierre Gasly och Nico Hülkenberg att avbryta.Efter att säkerhetsbilen lämnat banan stack Hamilton i väg som en oljad blixt. Britten var ohotad och tog en högst komfortabel seger – den andra på raken. Mercedes hade den överlägset bästa bilen i Spanien och Hamilton utstrålade självförtroende efter målgången.

– Jag hade inte kunnat göra det här utan teamet. Nu ska vi fortsätta pressa på, sade Hamilton i F1:s segerintervju.

Hamilton leder nu VM-serien med 17 poäng ner till Sebastian Vettel.

För Ferraris del blev dagen en missräkning. Kimi Räikkönens tävling tog slut efter bara 25 varv. Finländarens bil tappade plötsligt all effekt och loppet var kört.

– Jag har lite problem, sade Räikkönen kortfattat i Ferraris radio innan han tvingades avbryta.

Ferrari sjabblade också bort Sebastian Vettels pallplats genom en taktisk missräkning. Vettel körde om Valtteri Bottas i starten och låg tvåa då han gjorde ett andra depåstopp med 20 varv kvar. Det ledde till att han tappade två placeringar och Bottas steg tillbaka till tvåa.

Bottas gjorde bara ett depåstopp och fick kämpa med slitna däck under loppets slutskede. Red Bulls Max Verstappen jagade – men var aldrig nära att hota Bottas, som slutade tvåa.

– Jag ville fajtas om segern, men det här var ett fantastiskt race för teamet. Om vi fortsätter så här kommer också jag att börja vinna, sade Bottas som fortfarande inte vunnit i år.

Verstappen ställde för övrigt till det för sig själv – igen. Han körde in i Lance Strolls bakdäck och söndrade sin framvinge. Nederländaren hade tur som klarade sig utan ett extra depåstopp och kirrade tredjeplatsen.

– Vi hade tur med att Räikkönen avbröt. Framvingen ser inte så snygg ut, men den fungerade, sade Verstappen.F1-resultat i Barcelona

 • 1. Lewis Hamilton, Mercedes
 • 2. Valtteri Bottas, Mercedes
 • 3. Max Verstappen, Red Bull
 • 4. Sebastian Vettel, Ferrari
 • 5. Daniel Ricciardo, Red Bull
 • 6. Kevin Magnussen, Haas
 • 7. Carlos Sainz junior, Renault
 • 8. Fernando Alonso, McLaren
 • 9. Sergio Perez, Force India
 • 10. Charles Leclerc, Sauber
 • – -------------
 • Kimi Räikkönen, Ferrari avbröt


Bottas är ny trea i sammandraget efter att ha gått om Räikkönen. Bottas ligger 20 poäng efter Vettel och har tio poäng ner till sin finländska kollega.

F1-säsongen fortsätter om två veckor med en klassiker: Monacos Grand Prix.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Vasa sjukvårdsdistrikt reser till Australien för 15 600 euro

VASA I oktober åker fyra representanter för Vasa sjukvårdsdistrikt till Australien för att delta i en kongress. Totalt kostar resan drygt 15 000 euro.

Nyhetsbild
Sport

GBK fick sin revansch - slog KuFu med 3-1

Fotboll Fjärde gången gillt. GBK lyckades äntligen besegra Kuopiolaget KuFu-98.

Nyhetsbild
Lokalt
1

Gammal stenbro riskerar att förstöras

JAKOBSTAD En gammal stenbro från 1920-talet har väckt intresse i samband med byggandet av nya företagstomter vid Spituholmen, Pirilö.

Nyhetsbild
Ekonomi

Nästa år bygger Northvolt batterier i Västerås – flera hundra får jobb

Det ser inte så ut i dag, men om ungefär ett år produceras de första battericellerna i Northvolt Labs i Västerås. En del av dem som ska jobba där är redan anställda.

Mest läst senaste veckan