|

Israels dödande möter kritikstorm

NyhetsbildZoom
Palestinska demonstranter bär en skadad man som skjutits under protesterna. Foto: Khalil Hamra
Frankrike, Ryssland och FN:s människorättskontor hör till dem som kritiserar Israel för dödandet av palestinier som protesterar mot USA:s flytt av ambassad till Jerusalem.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Situationen, särskilt dödandet av dussintals palestinier, frammanar oundvikligen den största oro, säger Dmitrij Peskov, talesman för Rysslands president Vladimir Putin. Han påpekar att Kreml hade varnat för vad ambassadflytten kunde skapa spänningar.

– Tyvärr blev det också så.

Även Frankrikes president Emmanuel Macron "fördömer våldet från israeliska styrkor mot demonstranter" Gazaremsan och upprepar sitt motstånd mot USA:s ambassadflytt.

Palestinska myndigheter uppger att över 50 palestinier skjutits ihjäl av israeliska styrkor och att hundratals skottskadats i samband med protester när USA invigde sin nya ambassad i Jerusalem.

Zoom

SGB-CMYK


Även från många andra håll har det kommit fördömanden. Kina och EU manar båda sidor till återhållsamhet. Det tunga Nato-landet Turkiet kallar hem sina ambassadörer i USA och Israel.

Amnesty International tycker att dödandet verkar vara ett "medvetet dödande som innebär krigsförbrytelser".

FN:s människorättskontor fördömer Israels våld, vill se en oberoende utredning och är oroat över hur fortsättningen blir. FN-kontorets talesman påpekar att även om Israel har rätt att försvar sig, får dödligt våld bara användas endast som en sista utväg, och att palestinier som närmar sig Gazaremsan inte rättfärdigar dödandet.

USA och Israel beskyller i sin tur det militant islamistiska Hamas, som styr i Gazaremsan, för våldet. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu försvarar sin militärs agerande med att "varje land har en skyldighet att försvara sina gränser".

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan