|

Polisen intensivövervakar den tunga trafiken

NyhetsbildZoom
Polisen övervakar den tunga trafiken. Foto: Jasmine Edfelt
Polisen kommer att intensivövervaka den tunga trafiken i 24 timmar med start onsdagen 16 maj klockan 6.00. Övervakningen avslutas den 17 maj klockan 6.00 och alla polisinrättningar deltar i övervakningen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Polisen kommer i samband med övervakningen av tungtrafiken särskilt kolla hur kör- och vilotiderna följs, fordonens skick och hur lasten är säkrad.

– Antalet brott och förseelser mot kör- och vilotider har ökat under uppföljningsperioden mellan januari och april. Antalet påföljder uppgår till nästan tusen, vilket är cirka 30 procent mer än vid motsvarande tidpunkt föregående år, säger polisinspektör Kari Onninen vid Polisstyrelsen.

Beträffande busstrafiken är övervakningen inriktad på beställningstrafiken och man kontrollerar särskilt yrkeskompetensen, trafiktillstånd samt antalet passagerare i abonnerade bussar samt användningen av säkerhetsanordningar. Även här kollar man hur kör- och vilotiderna följs.


I december 2015 gjorde Trafikskyddet en enkät där 52 procent svarade att de alltid eller nästan alltid använder säkerhetsbälte när de åker buss. En tredjedel av de som besvarade enkäten meddelade att de aldrig eller mycket sällan använder säkerhetsbälte när de åker buss. De vanligaste orsakerna till att inte använda säkerhetsbälte var att man är van att åka utan säkerhetsbälte och att man glömmer att använda det.

I bussar är det sedan 2006 obligatoriskt att använda säkerhetsbälte. Säkerhetsbälten ska finnas monterade på alla sittplatser i nya bussar från och med 1999. Kravet gäller dock inte bussar som är avsedda för stadstrafik och har platser för stående passagerare. Polisen påminner att man ska använda säkerhetsbälte om sittplatsen är utrustad med ett sådant.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan