Med en polisman på post i snart sagt varje gathörn tar EU:s ordförandeland Bulgarien emot övriga EU-ledare i huvudstaden Sofia.

Den arbetsmiddag som inledningsvis bara skulle handla om hur unionen kan bli bättre på forskning och innovation har dock fått ett helt annat fokus.

USA:s avhopp från kärnenergiavtalet med Iran är ett av de nya huvudämnena.

– Vi behöver en enad europeisk front. Jag vill att ledarna bekräftar att EU står upp för avtalet, så länge som Iran gör det. Avtalet är bra för europeisk och global säkerhet, säger EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk inför middagen i ett kort möte med pressen i Sofia.

USA:s avtalsuppsägning riskerar att innebära amerikanska sanktioner mot europeiska företag.

Statsminister Stefan Löfven (S) var orolig när han träffade riksdagens EU-nämnd i tisdags.

– Om det är så att USA håller fast vid att alla företag som har affärer med Iran, inte bara amerikanska, ska drabbas av sanktioner, då är det svårt att se att svenska företag inte skulle drabbas av detta, sade Löfven.

Sådant får Donald Tusk att gå ut tufft mot namnen Trump i USA.

– När man ser på de senaste besluten från president Trump skulle någon till och med kunna tro att med sådana vänner behövs inga fiender, säger Tusk och kallar den amerikanska administrationens "nyckfulla beslutsamhet" för en ny utmaning för EU vid sidan om Kina och Ryssland.

– Men egentligen borde vi vara tacksamma. Tack vare Trump behöver vi inte ha några illusioner längre: han har fått oss att förstå att när vi behöver en hjälpande hand – så är det vår egen vi måste förlita oss på, säger Tusk.

Arbetsmiddagen i Sofia är främst tänkt som en diskussion om vägen vidare. Några presskonferenser eller ens gemensamma uttalanden om vad som sagts är inte inplanerade förrän under torsdagen.

EU:s bryderier med USA handlar inte bara om hur företag ska kunna skyddas mot eventuella sanktioner, men också om läget i den handelstvist där unionen tills vidare fått uppskov från USA:s stål- och aluminiumtullar.

Men bara till den 1 juni.

Även här har EU valt en tuff linje och ihärdigt pekat ut tullarna som orättfärdiga.

– Enighet är vår största styrka. Mitt mål är att vi håller fast vid vår linje, säger Tusk i Sofia.