|

Donald mot Donald när EU pratar USA

NyhetsbildZoom
EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk träffar pressen i Sofia inför veckans toppmöten i Bulgarien. Foto: Virginia Mayo
USA:s president Donald Trump är inte på plats – men är ändå mannen i allas tankar när EU:s stats- och regeringschefer samlas i Sofia.Middagsmötet domineras helt av de kärvande relationerna till USA.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Med en polisman på post i snart sagt varje gathörn tar EU:s ordförandeland Bulgarien emot övriga EU-ledare i huvudstaden Sofia.

Den arbetsmiddag som inledningsvis bara skulle handla om hur unionen kan bli bättre på forskning och innovation har dock fått ett helt annat fokus.

USA:s avhopp från kärnenergiavtalet med Iran är ett av de nya huvudämnena.

– Vi behöver en enad europeisk front. Jag vill att ledarna bekräftar att EU står upp för avtalet, så länge som Iran gör det. Avtalet är bra för europeisk och global säkerhet, säger EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk inför middagen i ett kort möte med pressen i Sofia.

USA:s avtalsuppsägning riskerar att innebära amerikanska sanktioner mot europeiska företag.

Statsminister Stefan Löfven (S) var orolig när han träffade riksdagens EU-nämnd i tisdags.

– Om det är så att USA håller fast vid att alla företag som har affärer med Iran, inte bara amerikanska, ska drabbas av sanktioner, då är det svårt att se att svenska företag inte skulle drabbas av detta, sade Löfven.

Sådant får Donald Tusk att gå ut tufft mot namnen Trump i USA.

– När man ser på de senaste besluten från president Trump skulle någon till och med kunna tro att med sådana vänner behövs inga fiender, säger Tusk och kallar den amerikanska administrationens "nyckfulla beslutsamhet" för en ny utmaning för EU vid sidan om Kina och Ryssland.

– Men egentligen borde vi vara tacksamma. Tack vare Trump behöver vi inte ha några illusioner längre: han har fått oss att förstå att när vi behöver en hjälpande hand – så är det vår egen vi måste förlita oss på, säger Tusk.

Arbetsmiddagen i Sofia är främst tänkt som en diskussion om vägen vidare. Några presskonferenser eller ens gemensamma uttalanden om vad som sagts är inte inplanerade förrän under torsdagen.

EU:s bryderier med USA handlar inte bara om hur företag ska kunna skyddas mot eventuella sanktioner, men också om läget i den handelstvist där unionen tills vidare fått uppskov från USA:s stål- och aluminiumtullar.

Men bara till den 1 juni.

Även här har EU valt en tuff linje och ihärdigt pekat ut tullarna som orättfärdiga.

– Enighet är vår största styrka. Mitt mål är att vi håller fast vid vår linje, säger Tusk i Sofia.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan