– Vi får se, svarade Trump på frågan om mötet fortfarande är aktuellt och tillade att USA inte fått några formella besked från Nordkorea ännu.

– Vi har inte sett någonting, vi har inte hört någonting.

Trump sade dock att han ska fortsätta arbeta för att få bort kärnvapnen från Koreahalvön.

Tidigare under dagen hade Nordkorea gått ut hårt mot både Sydkorea och USA, bland annat på grund av ländernas gemensamma militärövningar.

"Om USA försöker att tränga in oss i ett hörn för att tvinga oss att ensidigt ge upp vårt kärnenergiprogram, kommer vi inte längre att vara intresserade av en sådan dialog", sade vice utrikesminister Kim Kye Gwan i ett uttalande som återgavs i statliga medier.

I sådant fall kan Pyongyang behöva "ompröva" sitt deltagande på toppmötet, som enligt planerna ska hållas i Singapore den 12 juni, varnade han. Landets avrustning har förväntats ligga högst upp på mötets agenda.

– Vi är fortfarande hoppfulla om att mötet kommer att ske och vi fortsätter på den inslagna vägen. Samtidigt har vi varit förberedda på att det kan bli tuffa förhandlingar, sade Vita husets talesperson Sarah Sanders till Fox News efter beskedet.

Washington uppgav på tisdagskvällen att planeringen inför mötet fortsätter. Utrikesdepartementet sade att det inte kommit något meddelande om att Nordkorea skulle ha ändrat sig.

Om mötet blir av så är presidenten redo för det, fortsatte Sanders.

– Om det inte blir av kommer vi att fortsätta med den starka påtryckningskampanj som vi drivit tidigare.

Sent på tisdagen kom beskedet att Nordkorea drar sig ur onsdagens samtal på hög diplomatisk nivå med Sydkorea, och samtidigt såddes tvivel om det kommande toppmötet mellan Trump och Kim.

Diktaturens statliga nyhetsbyrå KCNA uppgav att anledningen till att mötet med Syd ställdes var just Sydkoreas och USA:s gemensamma militärövningar. Övningen, med drygt hundra flygplan från de två länderna, är en av många som USA och Sydkorea utför varje år.

Militärövningen ses av Pyongyang som förberedelse inför en invasion, enligt nyhetsbyrån KCNA.

USA:s utrikesdepartement sade i ett uttalande på tisdagskvällen att de inte fått någon indikation på att militärövningarna skulle behövas ställas in för att toppmötet skulle bli av.

Övningarna är "inte provocerande", enligt USA.

Nordkorea reagerar även på ett uttalande av USA:s nye nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton. Han sade i slutet av april att Vita huset ser över möjligheten att använda samma lösning som man tidigare gjorde i Libyen för att få Nordkorea att nedrusta sina kärnvapen.

"Jag tvivlar på USA:s uppriktighet", kommenterar Kim Kye Gwan.

Libyens tidigare diktator Muammar Gaddafi gick med på att avsluta landets kärnvapenprogram i början av 2000-talet, i utbyte mot att sanktioner mot landet lyftes. Några år senare störtades Gaddafi av rebeller som stöttades av USA.

"USA kommer att behöva göra noggranna överväganden inför toppmötet Nordkorea–USA", skriver KCNA, vilket är en dramatiskt förändrad retorik jämfört med den senaste tidens mildare ton.

Sydkorea beklagar de inställda samtalen och uppmanar Nord att snabbt återvända till samtalen. (TT-AFP-Reuters)