Hård kritik mot flygmyndigheter

NyhetsbildZoom
Flygbolaget Nextjet ansöker om konkurs och ställer in alla flygningar. Foto: Stina Stjernkvist/TT
Trots bräcklig ekonomi under flera år har Nextjet tillåtits att flyga vidare. Myndigheterna har visserligen hotat med böter och indragna tillstånd, men det blev det egna konkursbeslutet som satte flygplanen på marken för gott. De drabbade kommunerna är kritiska till myndigheternas flathet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

I slutet av förra sommaren drog Transportstyrelsen in Nextjets flyglicens, men en tillfällig delades snabbt ut. Bakgrunden var en risig ekonomi där det från myndighetens sida ifrågasattes om flygbolaget skulle klara sina ekonomiska åtaganden.

Nytt kapital från ägarna, banktillskott och en försäljning av flygplan räddade finanserna tillräckligt för att Transportstyrelsen senare under hösten återigen delade ut en permanent flyglicens.

– Vi har löpande fortsatt att följa bolaget och haft en bra dialog, säger Simon Posluk, enhetschef på Transportstyrelsen.

Men nya problem dök snabbt upp.

– Bränslepriserna har stigit, konkurrensen har ökat och så lyckades man inte sälja flygplanen man hade sagt, säger Simon Posluk.

Flygexperten Jan Ohlsson pekar framför allt på det faktum att halvstatliga SAS börjat konkurrera på den viktiga linjen Örnsköldsvik–Arlanda.

– Då drog man, tror jag, undan mattan för Nextjet, säger Jan Ohlsson.

För ett par månader sedan krävde Trafikverket böter av Nextjet eftersom man brutit mot upphandlingsavtalet med Trafikverket.

Men inte ens nu med facit hand säger sig någon av myndigheterna ha kunnat agera annorlunda.

– Vi har agerat så långt vi har haft mandat att agera, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson.

Trafikverket sitter nu i möte för att se hur myndigheten på snabbast sätt kan handla upp ersättningsflyg på de berörda rutterna.

Från de drabbade orternas sida är missnöjet stort med myndigheternas agerande.

– Jag hoppas att Trafikverket lärt sig läxan. De måste ställa krav på flygbolagen, det här är inte första gången något sådant här händer, säger Lars Alriksson (M), kommunstyrelseordförande i Gällivare kommun.

Han pekar på att den egna kommunen och andra berörda påtalat problemen för Trafikverket flera gånger utan effekt.

Kommentarer
|

Modemonstren som blev till guld

Nyhetsbild
Mobilspelet "Pokémon go" tog världen med storm när det lanserades för snart tre år sedan. Tidsspecifika aktiviteter lockade stora folksamlingar i många städer, bland annat i Stockholm. I år väntar liknande aktiviteter i bland annat Chicago, Dortmund och Sentosa (Singapore). Arkivbild. Foto: Christine Olsson/TT
Minns du sommaren 2016? Värme, sol och... pokémons? Knappt tre år senare har sommarflugan utvecklats till en kassako.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan