|

Securitas var första företaget som fick jämlikhetspris – dömdes för diskriminering förra veckan

"Stafettpinnen för jämlikhet", Tasa-arvokapula, gick för första gången till ett företag då Stadin osaamiskeskus gav över pinnen till Securitas. På onsdagen för en vecka sedan fälldes företaget för diskriminering efter att ha sagt upp en väktare med diabetes.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Stafettpinnen går till organisationer som främjar jämlikhet inom utbildning. Securitas fick vandringspriset för sitt arbete med att utbilda invandrare och för att visa exempel och utmana också andra stora arbetsgivare att göra mer för jämlikhet. Securitas har bland annat ordnat utbildningar i samarbete med Stadin osaamiskeskus.

– Det var naturligt för oss att ta emot stafettpinnen eftersom vi redan i samarbete med Stadin osaamiskeskus har utbildat två väktargrupper som bestod av invandrare och som nu arbetar hos oss. På hösten börjar utbildningen för en tredje grupp, säger Securitas personalchef Katja Soivio i ett pressmeddelande.

Förra veckan dömdes däremot Securitas i hovrätten för diskriminering efter att ha sagt upp en väktare som hade diabetes. Enligt domen hade företaget inte rätt att säga upp väktaren endast på grund av sjukdomen, eftersom de inte kunde visa att sjukdomen skulle påverka väktarens arbete.

I ett mejl till SPT skriver Securitas kommunikationschef Marjukka Keltikangas att fallen inte har med varandra att göra. Företaget vill ännu inte kommentera domen eftersom det inte är klart om den kommer att överklagas.

– Det är alltid beklagligt om ett arbetskontrakt måste avslutas. I varje enskilt fall gör vi noggranna övervägningar som grundar sig på arbetslagstiftningen och domstolarnas prejudikat innan vi fattar beslut, säger Keltikangas.

Företaget Securitas erbjuder säkerhetstjänster medan Stadin osaamiskeskus är en instans inom Helsingfors stad som hjälper invandrare att utbilda sig och hitta jobb.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan