|

Döda begravs i Gaza efter måndagens våld

Sjukhusen i Gaza närmar sig bristningsgränsen efter våldsamheterna där närmare 60 palestinier dödades och tusentals skadades, enligt palestinska sjukvårdsmyndigheter.Samtidigt samlas palestinier för att begrava gårdagens dödsoffer.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Begravningarna inleddes på årsdagen av vad palestinier beskriver som "Katastrofen" (al-Nakba), då hundratusentals flydde eller tvingades från sina hem i samband med grundandet av staten Israel 1948.

Hundratals samlades för begravningen av en 23-årig man som dödades öster om Gaza stad.

– Jag är glad över att min son är en martyr. Han är en av dussintals som dog för Palestina och Jerusalem, säger hans pappa Ibrahim Tubasi till AFP.

Årsdagen är också kulmen på den drygt sex veckor långa protesten, där minst 59 palestinier dödades i går, de flesta av dem av beskjutning från israeliska styrkor, enligt palestinska myndigheter, som också hävdar att minst 2 400 skadades, skriver nyhetsbyrån.

– Det var en otrolig mängd skott. Det förklarar det höga dödstalet och att fler än 2 000 personer skadats, säger al-Jaziras utsända Stefanie Dekker, som rapporterar från Gaza stad för mediebolaget.

Färre palestinier samlades vid gränsområdet på tisdagen. Tv-bilder visar vissa av dem använda stenslungor mot israeliska soldater. En 51-årig man sköts ihjäl av säkerhetsstyrkor, enligt palestinska hälsovårdsmyndigheter skriver Reuters.

BBC rapporterar om köer av män utanför Gaza stads största sjukhus, som väntar på att få lämna blod. Hjälporganisationen Läkare utan gränser beskriver situationen på ett av sjukhusen som lika kaotiskt som efter kriget i Gaza 2014.

"Vårt team på det sjukhuset utförde 30 kirurgiska ingrepp i går, ibland fick två eller tre patienter opereras i samma operationssal, andra ingrepp fick utföras i korridorerna", säger Marie-Elisabeth Ingres, ansvarig för arbetet i de palestinska områdena hos Läkare utan gränser, i ett pressmeddelande.

En av de döda var ett spädbarn, enligt palestinska myndigheter, som hävdar att barnet avlidit sedan hon andats in tårgas. Det är oklart hur nära hon och hennes familj var gränsstängslet.

Premiärminister Benjamin Netanyahu säger att Israel har agerat i självförsvar mot Hamas. Israels väpnade styrkor uppger i ett uttalande att 40 000 demonstranter samlades vid gränsen. Att många, beväpnade med bland annat brandbomber, försökte att ta sig igenom säkerhetsstängslet, och att man kommer att fortsätta att försvara sig mot vad man beskriver som hotet från den islamistiska palestinska rörelsen Hamas, som styr i Gazaremsan.

Även Vita huset har lagt skulden på Hamas, vars väpnade gren i går lovade att fortsätta protesterna i dag. Hamas är terrorstämplad av EU och USA.

Bilden av måndagens protester är också splittrad. Flera journalister på plats beskrev en snudd på festlik stämning en bit från stängslet på Gaza-sidan, där mindre antal gjorde rusningar mot gränsen. På andra håll släpptes tårgas från drönare, och CNN:s utsända rapporterade om ljudet från skottsalvor.

– Tårgasen fälldes över folk och det sköts på människor, människor som protesterade vid gränsen, säger al-Jaziras Stefanie Dekker.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan