Ampullerna låg kringkastade i buskagen på förskolans gård. De har flyttats inomhus och en enhet från Farsta brandstation, specialiserad på kemikalier, är på platsen.

– De har hand om farligt gods, de har specialdräkter och utrustning för att ta hand om sådant här. I och med att det är ett giftigt ämne så behövs det, säger Stefan Malmeberg på Storstockholms brandförsvar.

Flera människor som eventuellt kan ha kommit i kontakt med ämnet saneras, rapporterar Aftonbladet.

Hur glasampullerna har hamnat på förskolans gård är än så länge en gåta. Enligt räddningstjänsten är det en ytterst ovanlig händelse.

– Det är inte normalt att gå omkring och bära på sådant här. Det känns lite konstigt och otäckt att de hamnat där, säger Stefan Malmeberg.

Ampullerna ska analyseras och tas om hand av räddningstjänsten specialenhet. Det är ännu oklart om det blir räddningstjänsten, polisen eller militären som kommer att få i uppdrag att frakta bort dem.

Hittills är ampullerna hela och ingen har blivit skadad, enligt räddningstjänsten.

Polisen är på plats för att assistera räddningstjänsten och leta efter eventuella flera glasampuller på platsen.

– Vi håller avspärrningarna men har inte skyddsutrustningen som krävs. Vi hanterar det med varsamhet, säger Eva Nilsson på Stockholmspolisen.

Osmiumtetroxid är dödligt farligt vid förtäring, hudkontakt och inandning, och orsakar allvarliga frätskador på hud och ögon, enligt MSB:s hemsida. Ämnet används inom industrin.