Den amerikanska medborgaren, som arbetade för USA:s konsulat i Kanton, har sagt sig ha upplevt en rad fysiska symptom från slutet av 2017 till i april i år, uppger USA:s ambassad i Peking. Personen har berättat om "subtila och vaga, men abnorma, förnimmelser av ljud och tryck".

Efter att ha undersökts i USA har det konstaterats att personen drabbats av en mildare traumatisk hjärnskada.

– De medicinska symptomen är väldigt liknande, och överstämmer helt med, de medicinska symptom som amerikaner som arbetade i Kuba drabbades av, säger Mike Pompeo i ett tal inför den amerikanska kongressen.

En grupp medicinska experter är nu på väg från USA till Kanton.

Såväl amerikanska som kinesiska myndigheter utreder vad som kan ha hänt, enligt USA:s ambassad.

Efter ett möte med sin kinesiska kollega Wang Yi i Washington på onsdagen säger Pompeo att omständigheterna kring händelsen fortfarande utreds och han tackar för att Kina hjälpt till i det arbetet.

– Vi arbetar tillsammans för att lösa det här, säger Pompeo.

Händelsen har även fått USA att gå ut med en varning till amerikanska medborgare i Kina.

"Om du, när du befinner dig i Kina, upplever någon sorts ovanligt skarpt hörsel- eller sinnesrelaterat fenomen följt av ovanliga ljud eller genomträngande oväsen, försök inte att lokalisera dess källa. Flytta dig i stället till en plats där ljuden inte är närvarande", heter det i varningen.

I fjol uppgav USA att 24 av landets diplomater och deras familjemedlemmar i Kuba drabbats av symptom som liknar de som kan uppstå av hjärnskador. Även tio kanadensiska diplomater på ön har drabbats av liknande åkommor.

– Vi kan inte i nuläget koppla samma detta (i Kina) med vad som hände i Havanna men vi utreder alla möjligheter, säger en källa vid USA:s ambassad i Peking.

Fakta: Mystiska skador på Kuba

  • Läkare i USA vid University of Pennsylvania har undersökt 21 av de 24 personer drabbats av hjärnskador, eller andra sjukdomssymptom efter att ha befunnit sig på hotell eller diplomatbostäder i Havanna på Kuba.
  • I studien som publicerats i Journal of the American Medical Association konstateras att diplomaterna som var i Havanna drabbats av skador på hjärnan utan några tecken på yttre våld.
  • Amerikanerna fick alla möjliga symtom, som nedsatt hörsel, huvudvärk, illamående, yrsel och koncentrationssvårigheter. Först påstod USA:s regering att detta berodde på "ljudattacker", men har sedan dess backat på den punkten.
  • Läkargruppen säger att symtomen som de undersökta uppvisat har ett "oklart ursprung". Men eftersom de 21 har liknande besvär finns det omständigheter, antingen medicinska, psykologiska eller orsaker kopplade till miljön, som möjlig gemensam nämnare, enligt studien.
  • Symtomen upptäcktes i slutet på 2016 men avslöjades först av utrikesdepartementet i augusti 2017. Som svar utvisade också USA 17 kubanska diplomater från Washington och drog tillbaka större delen av sin egen personal från Havanna.
  • I april i år flyttades tio av 27 ambassadanställda och deras familjemedlemmar från Havanna sedan de drabbats av yrsel, huvudvärk och illamående. Initiala medicinska tester gav inte någon klarhet i orsaken till problemen. Experter har dock misstänker någon form av ovanliga, förvärvade hjärnskador, sade en talesperson för Kanadas regering i mitten av april.
  • Källor: Los Angeles Times, Reuters