|

Strid om sugrör på McDonalds bolagsstämma

NyhetsbildZoom
Sugrör är en fråga som debatteras på McDonalds bolagsstämma i dag. Foto: Arkiv/TT/Rogelio V. Solis
Debatten om plastanvändning går het runt om i världen. I dag ska frågan upp på snabbmatskedjan McDonalds årsstämma i USA sedan några ägare föreslagit att plastsugrören ska slopas.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Den senaste tiden har problematiken med användning av plast fått förnyad uppmärksamhet. Inte minst har frågan om användning av snabbmatsförpackningar i plast debatterats.

Som exempel kan nämnas att Storbritannien diskuterar att införa ett förbud mot sugrör i plast under nästa år och även örontops. Även Frankrike planerar ett förbud av engångsartiklar till 2020.

Och inför McDonalds årsstämma har ett förslag kommit om att snabbmatskedjans aktieägare ska säga nej till användning av plastsugrör på kedjans totalt 36 000 restauranger i världen, skriver USA Today.

Tidningen rapporterar också att McDonalds ledning rekommenderar sina aktieägare att rösta nej till förslaget. Bolagets motivering är att "vi fortsätter att arbeta för att finna en mer hållbar lösning för sugrör globalt", enligt USA Today.

Men enligt aktivistgruppen bakom kampanjen mot McDonalds plastanvändning – "Sumofus", vilken beskriver sig själv som en grupp som vill reducera företags makt i världen – gör snabbmatskedjan inte tillräckligt för att minska användningen.

"Vi fortsätter att arbeta för att finna en mer hållbar lösning för sugrör globalt."
McDonalds ledning

Även i Sverige finns förslag mot användning av plast. Centerpartiet vill att engångsartiklar som sugrör, bestick, glas och snabbmatsbehållare ska fasas ut till 2020 och ersättas av produkter i exempelvis papper och trä.

– Det finns otroligt mycket plast i hav, strandmiljöer och naturen över huvud taget. Det här är fossil plast som inte bryts ner. Att byta ut engångsartiklar är ett väldig bra sätt att börja göra en insats, sa Centerpartiets energi- och klimatpolitiske talesperson Rickard Nordin.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Opinion

Låst läge i svensk politik

Ska de etablerade partierna gå vidare med högburet huvud och bibehållet förtroende för svensk politik måste någon backa.

Nyhetsbild
Sport

Andrea Julin åker till snön efter en annorlunda sommar

LÄNGDSKIDOR På måndag åker Andrea Julin till snön. Den resan är efterlängtad. Hon har haft en annorlunda sommar efter vårens ryggoperation.

Nyhetsbild
Kultur

Festivaler, kammarspel och en slutsåld Sanna Nielsen-konsert

JAKOBSTAD Robin Käldström blev gråtfärdig av glädje då han lyckades boka Yellowjackets till årets Jeppis Jazz. Men amerikanerna är inte de enda stjärnorna som glänser i Schaumansalen den här hösten.

Nyhetsbild
Lokalt

Biblioteket byter lånesystem - håller stängt i elva dagar

JAKOBSTAD Alla boknördar kan vara lugna, det är helt ok att komma in och låna tillräckligt med böcker inför den elva dagar långa biblioteksstängningen i slutet av oktober. Med extra lång lånetid, så ingen behöver få förseningsavgifter.

Mest läst senaste veckan