|

Strid om sugrör på McDonalds bolagsstämma

NyhetsbildZoom
Sugrör är en fråga som debatteras på McDonalds bolagsstämma i dag. Foto: Arkiv/TT/Rogelio V. Solis
Debatten om plastanvändning går het runt om i världen. I dag ska frågan upp på snabbmatskedjan McDonalds årsstämma i USA sedan några ägare föreslagit att plastsugrören ska slopas.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Den senaste tiden har problematiken med användning av plast fått förnyad uppmärksamhet. Inte minst har frågan om användning av snabbmatsförpackningar i plast debatterats.

Som exempel kan nämnas att Storbritannien diskuterar att införa ett förbud mot sugrör i plast under nästa år och även örontops. Även Frankrike planerar ett förbud av engångsartiklar till 2020.

Och inför McDonalds årsstämma har ett förslag kommit om att snabbmatskedjans aktieägare ska säga nej till användning av plastsugrör på kedjans totalt 36 000 restauranger i världen, skriver USA Today.

Tidningen rapporterar också att McDonalds ledning rekommenderar sina aktieägare att rösta nej till förslaget. Bolagets motivering är att "vi fortsätter att arbeta för att finna en mer hållbar lösning för sugrör globalt", enligt USA Today.

Men enligt aktivistgruppen bakom kampanjen mot McDonalds plastanvändning – "Sumofus", vilken beskriver sig själv som en grupp som vill reducera företags makt i världen – gör snabbmatskedjan inte tillräckligt för att minska användningen.

"Vi fortsätter att arbeta för att finna en mer hållbar lösning för sugrör globalt."
McDonalds ledning

Även i Sverige finns förslag mot användning av plast. Centerpartiet vill att engångsartiklar som sugrör, bestick, glas och snabbmatsbehållare ska fasas ut till 2020 och ersättas av produkter i exempelvis papper och trä.

– Det finns otroligt mycket plast i hav, strandmiljöer och naturen över huvud taget. Det här är fossil plast som inte bryts ner. Att byta ut engångsartiklar är ett väldig bra sätt att börja göra en insats, sa Centerpartiets energi- och klimatpolitiske talesperson Rickard Nordin.

Kommentarer
|

Nordkalks vd Hannu Hautala avgår

Nordkalk möblerar om bolagets ledning. Hannu Hautala avgår som vd "med omedelbar verkan".
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

WHO listar vaccinmotstånd som hälsofara

HÄLSA Vaccinmotståndet riskerar den framgångsrika bekämpningen av smittosamma sjukdomar, bedömer WHO. De senaste åren har mässlingsfallen ökat med nästan en tredjedel.

Nyhetsbild
Lokalt

Nu avmattas byggandet i Karleby– "Återgång till det normala"

KARLEBY De senaste åren har det byggts väldigt många bostäder i Karleby, men nu ser byggandet ut att avmattas. Karlebygatan 22 byggs inte detta år.

Nyhetsbild
Lokalt

Kommundirektören utreder ÖK-fastigheten: "Det är inte alldeles enkelt"

PEDERSÖRE Motionen om en åtgärdsplan för Österbottens kötts gamla fastighet i Bennäs behandlades i Pedersörestyrelsen i måndags. Kommundirektör Stefan Svenfors fick i uppgift att utreda ärendet.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Puustelli levererar mer än bara kök

ANNONS FRÅN PUUSTELLI

Nyckeln i hand-konceptet är väletablerat och känt då det gäller nybyggen och egnahemshus. Även andra aktörer har anammat samma tänk – Puustelli är en av dem. Varumärket förknippas i första hand med kök, men står numera för mycket mer än så.

Mest läst senaste veckan