|

Konsumenternas förväntningar på egna ekonomin ljusa

Statistikcentralens förtroendeindikator visar att det just nu upplevs som en gynnsam tid att ta lån, spara och köpa kapitalvaror.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

I maj oroade sig sysselsatta konsumenter betydligt mindre än tidigare för att själva råka ut för arbetslöshet. Förtroendeindikatorn var 24,8, och visar att konsumenternas förväntningar på den egna ekonomin samt på Finlands ekonomi var mycket ljusa i maj. Det kan jämföras med att indikatorn var 23,2 i april och 24,1 i maj i fjol. Läs om hur indikatorn fastställs på Statistikcentralens webbplats.

Jämfört med april förstärktes synen på den egna ekonomin och möjligheterna att spara i maj. Förväntningarna på Finlands ekonomi och arbetslöshet var oförändrade.

Jämfört med motsvarande period i fjol förstärktes tron på den egna ekonomin och i synnerhet på att arbetslösheten minskar.

För barometern intervjuades den 2–18 maj 1 114 personer som är bosatta i Finland.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan