|

Matias Strandvall blir tränare – "Han passar in perfekt"

Matias Strandvall lämnar landslaget och blir tränare i Vörå. Med sin erfarenhet är han ett välkommet tillskott i gymnasiet. Zoom
Foto: Jesper Sundström

Matias Strandvall lämnar landslaget och blir tränare i Vörå. Med sin erfarenhet är han ett välkommet tillskott i gymnasiet.

Åtminstone kan ingen påstå att Vörå sam- och idrottsgymnasium saknar namnstarka tränare. Matias Strandvall har börjat arbeta med skidåkarna och är nöjd med starten.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Matias Strandvall har inte varit en ovanlig syn i skidspåren kring Vörå, men under den kommande vintern lär man stöta på honom ännu oftare. Han har nämligen anställts som tränare för skidåkarna vid Vöra sam- och idrottsgymnasium. Ett arbete Strandvall började med för en tid sedan och hans läroavtal sträcker sig till 30 juni 2019.

Som ett led i samarbetet mellan Strandvall och gymnasiet ska 33-åringen också avlägga en tränarexamen. Dessutom deltar Strandvall både i Norrvalla Ski Academys och i FSS:s (Finlands Svenska Skidförbund) verksamhet. Han berättar att en orsak till att han blir tränare är att han vill ge någonting tillbaka åt skidåkningen.

– När jag avslutade min karriär funderade jag på vad som skulle ske till näst. Min tränare Roland Villför, som jag har samarbetat med sedan början av 2000-talet, hade en stor del i att tränartanken föddes. Dessutom var jag intresserad av en tränarutbildning, säger Strandvall.

– Vi är nöjda med att Matias med all sin mästerskapsrutin arbetar här. Jag är glad för att kommunen stöder oss och jag är glad för att samarbetet fungerar med FSS och Folkhälsan, säger å sin sida gymnasiets rektor Mats Borgmästars.

Annons
Zoom

Matias Strandvall tränar på rullskidbanan i Vörå. Foto: Jesper Sundström


Det var heller ingen större slump att Strandvall hamnade i Vörå. Dels har han själv tränat där, dels ville han arbeta med idrottare i åldern 16–18 år.

– Det är i den åldern man utvecklas och det spelade en stor roll. Dessutom är det ju bara så att idrottarna som har kommit in på ett idrottsgymnasium också tar det hela på allvar.

Och man kan väl anta att idrottarna inte satsar mindre när de i fortsättningen tränas av en skidåkare som Strandvall. Samtidigt behöver det kanske inte alltid vara lätt för en ung idrottare att samarbeta med en person som eventuellt har varit en förebild. Tröskeln för att ställa frågor blir säkert högre om de ställs till en person man har sett - eller ser - upp till.

– Visst har det funnits situationer där någon kanske lämnat rummet snabbt eller inte ställt långa frågor. Men det är naturligt i början och jag tror inte att det blir några problem, säger Strandvall.

På det stora hela säger han att övergången från att skida i landslaget till att arbeta i gymnasiet har gått smärtfritt. I själva verket har han inte ens tänkt särskilt mycket på det. Vardagen ser ändå ganska likadan ut som tidigare, med träningar och allt vad det innebär.

– Det är möjligt att det väcks någon form av känslor när säsongen börjar eller när jag ser de tidigare landslagskompisarna tävla.

Zoom

Roland Villför och Matias Strandvall har arbetat tillsammans länge, men tidigare som tränare och adept. Nu är båda tränare. Foto: Jesper Sundström


Någonting som heller inte har ändrat är samarbetet med tränaren Roland Villför, som är skidtränare och ansvarig linjeledare vid Vörå sam- och idrottsgymnasium. Duon kommer också i fortsättningen att arbeta tillsammans även om uppgifterna är annorlunda. Villför räknar upp tre saker som gör att Strandvall lämpar sig bra för tränarrollen. Den första är simpel – på det här sättet får den tidigare adepten en tränarutbildning. De övriga handlar om vad Strandvall kan erbjuda.

– För tillfället har vi ett läge där skidåkningen växt i och med bygget av den nya banan. I vintras jobbade jag ensam med 25 skidåkare och det blev för mycket. Med tanke på det passar Matias in perfekt. Sedan talar vi om en man med 12 år som yrkesidrottare bakom sig och den skiderfarenheten finns det inte många som matchar på finlandssvenskt håll.

Det är givet att Strandvall har mycket att ge åt unga idrottare som siktar på toppkarriärer. Då han dessutom får arbeta med Villför vid sin sida kommer det så klart inte att göra träningen sämre för idrottarna, tvärtom. Strandvall säger att det är bra att vara två stycken på plats, främst för att det då finns två åsikter.

– Jag hade inte trott att det skulle vara så här svårt att visa hur någonting som man själv har i muskelminnet fungerar. Bara för att jag förstår vad jag menar till 100 procent betyder det inte att de andra gör det. Därför lämpar det sig definitivt med att ha ytterligare en person på plats.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan