|

Namnbråket kring Nordmakedonien fortsätter

NyhetsbildZoom
Greklands premiärminister Alexis Tsipras kungjorde i ett tv-sänt tal till nationen att Grekland och Makedonien enats i den segslitna konflikten om namnbyte. Foto: Andrea Bonetti
Tonläget blir allt hetsigare kring Makedoniens namnbyte till Nordmakedonien. I tisdags nådde landet och Grekland en historisk överenskommelse om namnbytet. Men nu säger Makedoniens president Gjorge Ivanov att han inte kommer att skriva under ett avtal med Grekland.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Min ståndpunkt är slutgiltig och jag kommer inte att ge vika för något tryck, utpressning eller hot. Jag kommer inte att stödja eller skriva under en sådan skadlig överenskommelse, säger han.

Även i Grekland höjs kritiska röster. Ledaren för högeroppositionen i Grekland, Kyriakos Mitsotakis, anser att överenskommelsen är dålig och att den utgör en "oacceptabel nationell reträtt".

En källa från Mitsotakis parti säger att det finns planer på att väcka en misstroendeförklaring mot premiärminister Alexis Tsipras.

Namnkonflikten mellan de två grannländerna har blockerat vägen för Makedonien i ansökan om medlemskap i försvarsalliansen Nato och i EU. Grekland har tidigare hela tiden hotat med att lägga in sitt veto.

Konflikten har pågått i flera decennier och sträcker sig tillbaka till 1991 då Makedonien utropade självständighet från det forna Jugoslavien. Grekland har motsatt sig namnet eftersom det befarats att det kan utgöra ett territoriellt anspråk på den grekiska regionen med samma namn.

När Makedonien upptogs som medlem i FN 1993 var det under namnet Före detta jugoslaviska republiken Makedonien (Fyrom).

Kommentarer
|

Armbrytning om ekonomin under debatten i Bryssel – så här ser kandidaterna på de hetaste frågorna i EU

Nyhetsbild
Nico Cue, Ska Keller och Jan Zahradil under debatten som ägde rum den 15 maj. Foto: Lehtikuva/AFP/Aris Oikonomou
Debatten mellan de sex kandidaterna kretsade kring migration, arbetslöshet, klimat, skatter, handel och EU:s roll. Intensivast blev debatten mellan de två stora gruppernas kandidater Weber och Timmermans och det var definitivt den verbale Timmermans som hade övertaget.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Mest läst senaste veckan