|

Namnbråket kring Nordmakedonien fortsätter

NyhetsbildZoom
Greklands premiärminister Alexis Tsipras kungjorde i ett tv-sänt tal till nationen att Grekland och Makedonien enats i den segslitna konflikten om namnbyte. Foto: Andrea Bonetti
Tonläget blir allt hetsigare kring Makedoniens namnbyte till Nordmakedonien. I tisdags nådde landet och Grekland en historisk överenskommelse om namnbytet. Men nu säger Makedoniens president Gjorge Ivanov att han inte kommer att skriva under ett avtal med Grekland.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Min ståndpunkt är slutgiltig och jag kommer inte att ge vika för något tryck, utpressning eller hot. Jag kommer inte att stödja eller skriva under en sådan skadlig överenskommelse, säger han.

Även i Grekland höjs kritiska röster. Ledaren för högeroppositionen i Grekland, Kyriakos Mitsotakis, anser att överenskommelsen är dålig och att den utgör en "oacceptabel nationell reträtt".

En källa från Mitsotakis parti säger att det finns planer på att väcka en misstroendeförklaring mot premiärminister Alexis Tsipras.

Namnkonflikten mellan de två grannländerna har blockerat vägen för Makedonien i ansökan om medlemskap i försvarsalliansen Nato och i EU. Grekland har tidigare hela tiden hotat med att lägga in sitt veto.

Konflikten har pågått i flera decennier och sträcker sig tillbaka till 1991 då Makedonien utropade självständighet från det forna Jugoslavien. Grekland har motsatt sig namnet eftersom det befarats att det kan utgöra ett territoriellt anspråk på den grekiska regionen med samma namn.

När Makedonien upptogs som medlem i FN 1993 var det under namnet Före detta jugoslaviska republiken Makedonien (Fyrom).

Jag rekommenderar artikeln ()
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Inrikes

Ingen av de skadade i tågolyckan i Raseborg yrkar på straff

Polisen har slutfört utredningen om fjolårets ödesdigra olycka vid en plankorsning i Skogby, Raseborg där en rälsbuss kolliderade med ett trupptransportfordon, vilket ledde till fyra människors död.

Nyhetsbild
Lokalt

Ljusfestival i Larsmo gick om intet, "För dyrt och onödigt", enligt NTM-centralen

LARSMO Det blir inget ljusprojekt i Larsmo. Närings-, trafik- och miljöcentralen förkastar projektet Larsmo Light i sin laglighetsgranskning.

Nyhetsbild
Lokalt

KD önskar plan för området mittemot Sursik

PEDERSÖRE Vi vill utveckla ett av kommunens livskraftigaste områden, säger David Pettersson (KD) om den motion han, med fler, lämnade in på måndagens fullmäktige.

Nyhetsbild
Ekonomi

Wasa Group bygger finanscentrum norr om Vasa

VASA Byggkoncernen Wasa Group planerar och förverkligar ett finanscentrum i åtta våningar för företag inom finans- och ekonomisektorn i Vasa. Byggstart för fastigheten, som beräknas kosta 20 miljoner euro, sker tidigast i höst.

Mest läst senaste veckan