|

USA:s utrikesminister Mike Pompeo: "Risk att nedrustning inte blir av"

NyhetsbildZoom
USA:s utrikesminister Mike Pompeo håller pressträff i Sydkoreas huvudstad Seoul. Foto: TT/Ahn Young-joon
USA:s utrikesminister Mike Pompeo tonar ned förväntningarna på USA:s avtal med Nordkorea och säger att det inte är säkert att Nordkorea kommer att nedrusta sina kärnvapen.Han uppger också att Kina lovat att fortsätta stå bakom FN-sanktionerna.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Sedan USA:s president Donald Trump träffade den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Un har utrikesminister Mike Pompeo rest runt till Nordkoreas grannländer för att informera om överenskommelsen.

På torsdagen träffade han Kinas utrikesminister Wang Yi och passade då på att tona ned förväntningarna på avtalet mellan USA och Nordkorea.

– Det finns fortfarande en risk att Nordkoreas nedrustning inte blir av, sade han.

Pompeo betonade också att de ekonomiska sanktionerna mot Nordkorea kommer kvarstå tills dess att Nordkoreas samtliga kärnvapen är borta.

– Det kommer att vara en process som inte kommer att vara lätt, säger han, och tillägger att Japan, Sydkorea och USA ska jobba tillsammans.

Kina, uppger Pompeo, har nu gett ett löfte att fortsätta stödja FN-sanktionerna.

Sydkoreas utrikesminister Kang Kyung-Wha säger att relationen mellan USA och Sydkorea är "lika robust" som tidigare.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un är samtidigt tillbaka i Pyongyang igen efter veckans toppmöte med USA:s president Donald Trump i Singapore, rapporterar diktaturens nyhetsbyrå KCNA.

Det hade spekulerats i att Kim skulle stanna i Kina för ett möte med president Xi Jinping.

Japan arbetar samtidigt med att få till stånd ett toppmöte mellan Kim och premiärminister Shinzo Abe, enligt tidningen Yomiuri. Enligt flera källor har de två länderna haft flera kontakter under de senaste månaderna för att förhandla fram ett möjligt möte.

Ett alternativ som diskuteras är ett Abe-besök i Pyongyang runt augusti.

Kommentarer
|

Experter: Använd mobilen smart på semestern: "När du har en mobil närvarande stjäl den din tankekraft"

Nyhetsbild
Katarina Gospic är hjärnforskare, författare och föreläsare. Siri Helle, psykolog och författare har skrivit handboken "Smartare än din telefon" som bland annat handlar om hur du använder mobilen för att må bättre.
Att gå på semester från jobbet betyder inte nödvändigtvis en paus från sociala medier, vissa av oss blir till och med mer aktiva på plattformar som Facebook och Instagram. Men hur påverkas vi av de sociala medierna? Och går de att kombinera med att vara ledig och stressa ner?

Mest läst senaste veckan