|

Allvarlig kritik mot sparkad FBI-chef

NyhetsbildZoom
Den före detta FBI-chefen James Comeys agerande kritiseras i ny rapport. Foto: Justin Tang
Den sparkade FBI-chefen James Comey får kritik för sitt agerande under utredningen av Hillary Clintons e-posthantering. Enligt en ny rapport gjorde Comey en allvarlig felbedömning och har skadat bilden av rättsvårdande myndigheters opartiskhet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Den rapport som granskat FBI:s utredning av den demokratiska tidigare presidentkandidaten Hillary Clintons användande av en privat e-postserver under hennes tid som utrikesminister har offentliggjorts. Clinton har hävdat att FBI:s agerande i frågan bidrog till att hon förlorade presidentvalet 2016.

Utredningen är gjord av amerikanska justitiedepartementets interna granskningsorgan och har främst fokuserat på om den sparkade FBI-chefen James Comeys uttalanden om byråns granskningar varit rätt avvägda.

James Comey höll bland annat en presskonferens i juli 2016, några månader innan presidentvalet, där han visserligen slog fast att FBI inte skulle ta frågan om Clintons e-post vidare till åklagare, men han kallade henne samtidigt för "extremt slarvig". Några månader senare öppnade FBI åter utredningen.

I rapporten står det att James Comey avvek från FBI:s och justitiedepartementets rutiner under utredningen. Enligt slutsatserna finns det inget som pekar på att han varit partisk. Men hans agerande har ändå skadat bilden av att FBI och justitiedepartementet är opartiska, skriver Bloomberg.

Utredningen pekar också på att Comey inkräktade på den förra justitieministern Loretta Lynchs auktoritet i juli 2016 när han förklarade att Clinton inte skulle åtalas för hennes agerande.

James Comey fick sparken i maj 2017.

Comey skriver på Twitter att slutsatserna i rapporten är rimliga, men att han inte delar alla av dem.

Rapporten är också mycket kritisk mot två FBI-anställda, Peter Strzok och Lisa Page, som deltog i utredningen av Clintons e-posthantering. De hade skickat en mängd sms till varandra där de var kritiska mot Donald Trump då han kandiderade till president. Enligt rapporten har de kastat en skugga över FBI.

Fakta: Hillary Clintons e-post

  • Den demokratiske tidigare presidentkandidaten Hillary Clinton fick hård kritik då hon använt sin privata e-postserver när hon skrev meddelanden i tjänsten som utrikesminister, varav flera av dessa senare visade sig innehålla sekretessbelagd information.
  • I juli 2016 slog dåvarande FBI-chefen James Comey fast att hanterandet var slarvigt, men inte olagligt.
  • Men 28 oktober samma år, bara elva dagar före presidentvalet, offentliggjorde FBI att man återupptagit granskningen av Hillary Clintons hantering av e-post. Först ett par dagar före valet klargjorde Comey att det inte fanns någon anledning att åtala Clinton.
  • Hillary Clinton har sagt att den återupptagna FBI-utredningen bidrog starkt till att förstöra hennes chanser att vinna presidentvalet. Comey har beskrivit situationen i oktober som ett dilemma, men försvarat sig med att han skulle ha anklagats för att ha mörkat uppgifterna om han inte gjort det. (TT)

Kommentarer
|

Sovande kvinna lämnades på flygplan

Nyhetsbild
En kvinna lämnades kvar på ett av Air Canadas flygplan. Arkivbild. Foto: Ted S Warren/AP/TT
Flygbolaget har ringt och bett om ursäkt flera gånger.

Mest läst senaste veckan