|

Kelibers projekt visar lönsamhet

NyhetsbildZoom
Kelibers litiumprojekt i Mellersta Österbotten kommer vara lönsamt, visar en ny kartläggning. Arkivbild. Foto: Jonas Brunnström
Kelibers kartläggning om litiumprojektet har nu slutförts och rapporten offentliggjordes under torsdagen. Gruvbolagets rapport bekräftar att litiumprojektet som planeras i Mellersta Österbotten kommer att vara lönsamt.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Keliber planerar som bäst Europas största litiumgruva i landskapet. Anrikningsverket planeras byggas i Kalavesi i Kaustby och litiumfabriken vid Karleby storindustriområde.

Pertti Lamberg, som är vd för Keliber, är nöjd med utredningen om lönsamhet.

- För att påbörja projektet i Mellersta Österbotten behövs 255 miljoner euro. Eftersom att de nu offentliggjorda siffrorna visar på lönsamhet, kan Keliber påbörja arbetet med att få fram avtal med finansiärer, säger han i ett pressmeddelande.

– Det här dokumentet är viktigt för både banker och finansiärer, därför har vi lämnat bort alla typer av önsketänkande, säger Lamberg.


– Hittills har vi bara tagit kontakt och försökt väcka intresse. Men för mer seriösa förhandlingar behövs en lönsamhetsrapport, säger Lamberg i ett pressmeddelande.

De kommande månaderna kommer vara hektiska för Kelibers del. Man ska få byggnadstillstånden i skick, hitta finansiärer, börja bygga anrikningsverket, litiumfabriken och gruvor.

Pertti Lamberg tror att byggandet kommer påbörjas samtidigt både i Kaustby och i Karleby. Det första man börjar med är i huvudsak arbete med jordschaktning.

I sinom tid kommer Keliber påbörja nyrekrytering. Lamberg hoppas att rekryteringen ska locka många bra kandidater, både i Finland och utomlands.

Visa fler
Kommentarer
|

Många tomma lokaler i Vasa: "Kan utarma centrum" – Citymarket planerar stora förändringar

Nyhetsbild
Citymarket i Vasa. Foto: Mikael Nybacka
Ännu en lokal gapar snart tom när Halpa-Halli flyttar, och att locka aktörer till en liten stad är svårt. Samtidigt planerar Kesko att göra Citymarket i centrum till en mer stadstypisk matbutik.

Mest läst senaste veckan