Keliber planerar som bäst Europas största litiumgruva i landskapet. Anrikningsverket planeras byggas i Kalavesi i Kaustby och litiumfabriken vid Karleby storindustriområde.

Pertti Lamberg, som är vd för Keliber, är nöjd med utredningen om lönsamhet.

- För att påbörja projektet i Mellersta Österbotten behövs 255 miljoner euro. Eftersom att de nu offentliggjorda siffrorna visar på lönsamhet, kan Keliber påbörja arbetet med att få fram avtal med finansiärer, säger han i ett pressmeddelande.

– Det här dokumentet är viktigt för både banker och finansiärer, därför har vi lämnat bort alla typer av önsketänkande, säger Lamberg.


– Hittills har vi bara tagit kontakt och försökt väcka intresse. Men för mer seriösa förhandlingar behövs en lönsamhetsrapport, säger Lamberg i ett pressmeddelande.

De kommande månaderna kommer vara hektiska för Kelibers del. Man ska få byggnadstillstånden i skick, hitta finansiärer, börja bygga anrikningsverket, litiumfabriken och gruvor.

Pertti Lamberg tror att byggandet kommer påbörjas samtidigt både i Kaustby och i Karleby. Det första man börjar med är i huvudsak arbete med jordschaktning.

I sinom tid kommer Keliber påbörja nyrekrytering. Lamberg hoppas att rekryteringen ska locka många bra kandidater, både i Finland och utomlands.