|

Årets Polarpristagare hyllades i Stockholm

Metallica tilldelades Polarpriset i populärkulturgenren. På plats för att ta emot priset var bandmedlemmarna Lars Ulrich, trummis, och Robert Trujillo, basist. Zoom
Foto: Henrik Montgomery/TT

Metallica tilldelades Polarpriset i populärkulturgenren. På plats för att ta emot priset var bandmedlemmarna Lars Ulrich, trummis, och Robert Trujillo, basist.

Traditionsenligt delade Kung Carl XVI Gustaf ut Polarpriset – i år till rockgruppen Metallica och organisationen Afghanistan National Institute of Music. Årets prisceremoni kantades av celebriteter – samt uppträdanden av Loreen och Loney Dear.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Torsdagens ceremoni hölls i Vinterträdgården på Grand Hôtel i Stockholm. På plats fanns bland andra kung Carl Gustaf, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria, prins Daniel och kulturminister Alice Bah Kuhnke.

Utöver känslofyllda tacktal satte svenska artisterna Loreen och Loney Dear guldkant på ceremonin med två starka uppträdanden.

Zoom

Kung Carl XVI Gustaf delade ut Polarpriset till en rörd Dr Ahmad Sarmast, grundaren av Afghanistan National Institute of Music. Foto: Henrik Montgomery/TT


I den klassiska kategorin gick priset till The Afghanistan National Institute of Music som erbjuder undervisning åt afghanska barn och ungdomar. Organisationen har som ambition att framför allt erbjuda plats åt mindre bemedlade.

– Jag höjer denna utmärkelse till de som förlorat sin musikaliska rättighet, och till mitt barnbarn som nyss överlevde öppen hjärtkirurgi, sade organisationens grundare Dr. Ahmad Sarmast i sitt tacktal.

Priset i populärmusikkategorin gick i år till det amerikanska thrash metalbandet Metallica, som också är det första bandet i metallgenren att tilldelas priset. På Grand Hôtel fanns två fjärdedelar av gruppen.

Zoom

Loreen uppträdde under utdelningen av Polarpriset på Grand Hôtel i Stockholm. Foto: Henrik Montgomery/TT


Efter att en rörd Robert Trujillo, basist, tackat familj och kollegor för priset avrundade trummisen Lars Ulrich tacktalet i en skämtsam ton:

– Titta mamma, vi har bara börjat!

Polarpriset grundades 1989 av skivbolagschefen Stikkan Anderson. Namnet kommer från hans skivbolag, Polar Music, som bland annat gav ut musik med Abba. Prisets syfte är att "fira musik i alla dess former" men också att "föra samman människor från olika delar av musikvärlden".

Prissumman är på en miljon kronor, cirka 98 500 euro.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

"Depressioner och ångest är allvarliga sjukdomar " – populär bok rekommenderar att tänka sig frisk

Nyhetsbild
Pia Callesen är utbildad psykolog vid University of Wales och Köpenhamns universitet samt vidareutbildad i kognitiv och metakognitiv terapi. Foto: Kristian Septimius Krogh
"Mänskan gillar enkla lösningar på komplexa problem, just för att det är enkelt och kräver så lite av oss."

Mest läst senaste veckan