|

38 procent av kvinnorna har utsatts för sexuella trakasserier – Minister: "en ren skam för Finland"

NyhetsbildZoom
Ministern för jämställdhetsfrågor Annika Saarikko säger att resultaten i rapporten är en skam för Finland. Foto: Lehtikuva/Markku Ulander
Enligt rapporten Jämställdhetsbarometern 2017 har 38 procent av kvinnorna och 17 procent av männen blivit utsatta för sexuella trakasserier.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Särskilt unga kvinnor är utsatta och över hälften av kvinnor under 35 år har blivit utsatta de senaste två åren, skriver Social- och hälsovårdsministeriet i ett pressmeddelande.

I rapporten framkommer också att det främst är män som utsätter kvinnor för sexuella trakasserier, medan män utsätts för trakasserier av både män och kvinnor.

– Resultaten i fråga om sexuella trakasserier och hatyttringar är en ren skam för Finland. Vi kan alla göra någonting. Ser vi genom fingrarna när en ung tjej trakasseras på bussen eller småler vi åt hatyttringar – förändringen börjar också från oss själva och vår närmaste krets.”, säger ministern för jämställdhetsfrågor Annika Saarikko.

I jämställdhetsbarometern från 2012 svarade kring var tredje kvinna och var sjätte man att de hade upplevt sexuella trakasserier under de senaste två åren.

Kommentarer
|

HS: Att låna ut pengar för snusimport kan bli dyrt

Nyhetsbild
En person som lånar ut pengar för att en bekant ska kunna köpa in snus i landet, kan bli skyldig att betala skatt för importen. Foto: SPT
Trots att långivaren själv inte får någon ekonomisk vinst av affären, är hen ändå skyldig att betala skatt för snusimporten, anser Högsta förvaltningsdomstolen.

Mest läst senaste veckan