|

Talibanledare bakom Malala-dåd rapporteras död

NyhetsbildZoom
Spåren efter den skolattack i Peshawar 2014, som talibanledaren Maulana Fazlullah sägs ha beordrat och som dödade över 150 civila varav majoriteten barn. Foto: Mohammad Sajjad
Den fruktade talibanledare som anses vara hjärnan bakom attacken mot skolflickan Malala Yousafzai samt skolattentatet i pakistanska Peshawar, där fler än 130 barn dog, uppges ha dödats i en attack.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Talibanledaren Maulana Fazlullahs rapporteras ha dödats i en amerikansk-afghansk flygattack mot det bergiga gränsområdet mellan Afghanistan och Pakistan. Att det rörde sig om just Fazlullah, som är känd som en hårdför ledare, bekräftade en företrädare för den Natoledda styrkan i Afghanistan för nyhetsbyrån Reuters.

Maulana Fazlullah beskrivs ofta som arkitekten bakom mordförsöket på fredspristagaren och utbildningsaktivisten Malala Yousafzai 2012. Hon var då 15 år och redan vida känd för sitt bloggande om främst flickors rätt till utbildning på brittiska BBC:s lokala sajt, något som stack de ärkekonservativa talibanerna i ögonen. Fazlullah anses också vara en av de ansvariga bakom attacken mot en skola i Peshawar 2014 där fler än 130 barn dog.

Zoom

Malala Yousafzai. Foto: Markus Schreiber– Fazlullah har varit chef för TTP, som är den pakistanska talibanrörelsen. Han kommer från Swat och ledde en islamistisk rörelse där som heter TNSM, berättar Ann Wilkens, tidigare ambassadör i Pakistan och Afghanistan, för TT.

Talibanledaren kan också kopplas till en planerad attack mot Times Square i New York, rapporterade tidskriften Newsweek i mars. Tidigare i år utlyste USA en belöning på fem miljoner amerikanska dollar för den som kunde lämna uppgifter som ledde till att han hittades.

Huruvida Fazlullahs död påverkar på talibanrörelsen i stort är ännu tidigt att sia om.

– Ledarna har gått åt i ganska rask takt sedan TTP bildades 2007 som en paraplyorganisation för de pakistanska talibangrupperna, säger Ann Wilkens.

– Det här är ju inte det första ledarskiftet för TTP. Jag tror inte att det kommer att innebära någon avgörande förändring för krigssituationen i regionen.

Uppgifterna om Fazlullahs död har även bekräftats av Afghanistans försvarsdepartement samt via en källa inom Pakistans säkerhetstjänst, som nyhetsbyrån AFP pratat med.

Bakgrund: Malala Yousafzai och skolattacken Peshawar

  • Malala Yousafzai föddes den 12 juli 1997 i Swatdalen i Pakistan. Hon blev känd när hon för BBC:s räkning under pseudonym bloggade om talibanstyret i sin hemstad Mingora. Hennes kamp för rätt till utbildning belyste situationen för tiotusentals flickor som nekades skolgång av militanta islamister.
  • Hennes natursköna hemtrakter i Swatdalen erövrades av talibaner år 2007. Regeringsarmén slog dem tillbaka efter två år – men terrorn fortsatte till och från. Den 9 oktober 2012, när hon var på väg hem med skolbussen, gick en taliban ombord sköt henne i huvudet.
  • Hon flögs till Storbritannien för vård och blev sedermera Oxfordstudent. 2014 tilldelades hon Nobels fredspris och i dag är hon utbildningsaktivist, som bland annat verkar genom en egen stiftelse.
  • Skolattacken i Peshawar inträffade i december 2014. Då intogs Army Public School i Peshawar i nordvästra Pakistan av såväl prickskyttar som självmordsbombare från talibanrörelsen TTP.
  • Enligt militären dödades 144 människor varav 132 skolelever. Efter dådet återinförde Pakistans regering dödsstraff för terrorbrott. Enligt TTP var dådet en hämndaktion för den militäroffensiv som pågått mot deras klanområden.
  • (TT)

Kommentarer
|

Sverige har näst högst andel drogdödsfall i EU

Nyhetsbild
959 svenska dödsfall 2017 kan kopplas till droger, visar en EU-rapport. Arkivbild. Foto: Martina Holmberg / TT
Sverige har näst flest drogrelaterade dödsfall i Europa, i relation till antal invånare. Det visar en ny rapport av EU:s narkotikabyrå (EMCDDA), skriver Svenska Dagbladet.

Mest läst senaste veckan