|

Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort fängslas – åtalas på tolv punkter

NyhetsbildZoom
President Donald Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort. Foto: TT/Jose Luis Magana
USA:s president Donald Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort flyttas från sin husarrest – och placeras i fängsligt förvar. Trump för sin del anser att den särskilda ryssutredningen har blivit "totalt diskrediterad".
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

En federal domstol i Washington DC beslutar att Manafort ska placeras i fängsligt förvar i väntan på rättegångar, i ljuset av att han nyligen åtalades för motsvarande övergrepp i rättssak.

– Du har missbrukat det förtroende du har givits, sade domaren Amy Berman Jackson till Manafort.

Han anses bland annat ha försökt manipulera vittnen i Europa, via telefon och krypterade sms hemifrån, att säga att det lobbyarbete de gjorde för honom enbart berörde Europa och inte USA.

Bakom åtalet mot Paul Manafort står den särskilde åklagaren Robert Mueller, som utreder rysk påverkan på valrörelsen i USA 2016 samt eventuella kopplingar mellan Moskva och Donald Trumps valkampanj.

Trump har återkommande beskrivit utredningen som en häxjakt.

Justitiedepartementet har utrett underrättelsetjänsten FBI:s agerande inför valet och kommit fram till att den agerat opartiskt. Presidenten anser att rapporten samtidigt friar honom från alla anklagelser om samarbete med Ryssland och försök att hindra den pågående utredningen.

– Jag gjorde inget fel, det fanns inga hinder. Rapporten i går kunde på ett utförligt sätt visa detta och jag tycker att Mueller-utredningen har blivit totalt diskrediterad, säger Trump under en pressträff utanför Vita huset på fredagen.

Totalt har Robert Mueller riktat formella anklagelser mot 20 personer och tre företag under de 13 månader som utredningen har pågått.

Advokaten och lobbyisten Manafort var Trumps kampanjchef mellan juni och augusti 2016.

Han har tidigare åtalats för bland annat penningtvätt och för att ha undanhållit information om att han tidigare arbetat för ett proryskt ukrainskt parti.

Han står åtalad på tolv punkter, bland annat för konspiration mot USA, men nekar till samtliga anklagelser.

Vid fredagens förhandlingar rev domstolen också upp ett tidigare beslut om att Manafort skulle kunna släppas fri mot en borgen på omkring 8,5 miljoner euro.

Två rättegångar mot honom planeras: i delstaten Washington i september och i Virginia i juli.

Bakgrund: USA:s president och Ryssland

  • Misstankarna om samröre mellan personer i Donald Trumps stab och den ryska regeringen – som amerikanska underrättelsetjänster anklagar för att ha lagt sig i USA-valet – har skuggat presidenten sedan han tillträdde i januari i fjol.
  • Rysslands tidigare USA-ambassadör Sergej Kisljak hade flera möten med företrädare för Trumpkampanjen före valet. Förre säkerhetsrådgivaren Michael Flynn avgick i februari i fjol sedan det framkommit att han förtigit detaljer om kontakterna. Även justitieminister Jeff Sessions, som under valrörelsen var senator, träffade ambassadören under 2016 och har därför sagt att han inte aktivt kan delta i Rysslandsutredningen.
  • Dessutom mötte Trumps svärson Jared Kushner och sonen Donald Trump jr 2016 en rysk jurist med koppling till Rysslands regering, sedan Trump jr fått ett erbjudande om komprometterande uppgifter om Demokraternas Hillary Clinton som var Trumps rival i presidentvalet.
  • I maj i fjol avskedade Trump FBI-chefen James Comey och sade senare att det hade med "Rysslandsgrejen" att göra. Enligt Comey bad presidenten honom "släppa" utredningen av Flynn. Senare samma månad utsåg det amerikanska justitiedepartementet den tidigare FBI-chefen Robert Mueller till särskild åklagare i en utredning av "den ryska regeringens ansträngningar att påverka det amerikanska presidentvalet 2016 och relaterade frågor".
  • Moskva har förnekat all inblandning i försök att påverka USA:s presidentval. President Trump har upprepade gånger sagt att hans kampanj inte konspirerat med Ryssland.

Kommentarer
|

Olycksplanet bärgat utanför Umeå

Nyhetsbild
Bärgningen av flygplanet avslutades på onsdagen. Foto: Patrick Trägårdh/TT
Flygplanet som på söndagen störtade utanför Umeå har bärgats. Planet och lösa delar ska nu transporteras till Strängnäs för undersökningar.

Mest läst senaste veckan