|

Egentliga Finlands tingsrätt: Knivdådet i Åbo var brott i terroristiskt syfte

NyhetsbildZoom
Egentliga Finlands tingsrätt dömde Abderrahman Bouanane till livstids fängelse. Foto: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto
Egentliga Finlands tingsrätt har dömt Abderrahman Bouanane, som knivhögg tio människor i Åbo centrum i augusti i fjol till livstids fängelse för två mord i terroristiskt syfte och åtta mordförsök i terroristiskt syfte.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Egentliga Finlands tingsrätt har dömt Abderrahman Bouanane, som knivhögg tio människor i Åbo centrum i augusti 2017, till livstids fängelse för två mord i terroristiskt syfte och åtta mordförsök i terroristiskt syfte.

Enligt tingsrätten har Bouananes avsikt varit att genom sina knivdåd injaga allvarlig fruktan hos befolkningen, vilket är ett kriterium för terroristbrott. Han har bland annat hoppats på att terrororganisationen Islamiska staten (IS) skulle ta på sig hans dåd.


Enligt tingsrätten har Bouananes knivattack varit planlagd och dessutom har han genomfört den på ett synnerligen rått eller grymt sätt. Tingsrätten fäster uppmärksamhet bland annat vid att Bouananes telefon innehållit bilder från avrättningar och IS-relaterat material. Dessutom tog Bouanane med sig två knivar när han gick ut från en lägenhet i S:t Karins och tog sig till Åbo centrum.

Domen har inte vunnit laga kraft och kan överklagas till hovrätten.

|

Tullen: Poppers värda 600 000 euro har förts in i Finland

Nyhetsbild
På 1960-talet förpackades amylnitrit i ampuller som gav ifrån sig en knall när den öppnades. Därför kallas de poppers. Foto: Tullen
Poppers används bland annat som sexdrog och har sålts i nätbutiker som erbjuder vuxenunderhållning.

Mest läst senaste veckan