|

Uruguay fick den egyptiska försvarspyramiden att rämna

NyhetsbildZoom
José Giménez firar sitt mål. Foto: Vadim Ghirda/AP/TT
Mohamed El-Shenawy såg ut att bli det egyptiska försvarets hjälte. I stället tog ett annat betongförsvar huvudrubriken – med en offensiv aktion. José Giménez sena nickmål gav, till slut, Uruguay en premiärseger i VM. Uppdaterad
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

FOTBOLLS-VM Grupp A

  • Egypten – Uruguay 0–1 (0–0)

Vid millennieskiftet blev den argentinska tränaren Héctor Cúper, numer landslagströnare för Egypten, känd för att ha byggt ett av fotbollsvärldens starkaste försvar i Valencia.

Hans Egypten, närmare 20 år senare, såg länge ut att göra skäl för en liknelse i sitt första VM-deltagande sedan 1990 (tredje totalt genom tiderna).

Ett stjärnspäckat Uruguay, med två av världens mest notoriska målskyttar i Luis Suárez och Edinson Cavani på topp, lyckades länge inte få hål på det nordafrikanska försvaret.

Suárez borde kanske ha lyckats göra det. När han fick bollen i helt öppet landskap vid bortre stolpen efter en hörna i 23:e minuten var det ett läge som Suárez vanligtvis inte missar. Men den här gången gick han bet när hans avslut träffade fel sida av burgaveln.

I andra halvlek skulle han få fler chanser – fler riktigt bra sådana dessutom – men den egyptiska målvakten Mohamed El-Shenawy var omutlig. Ett Suárez-friläge ur något snäv vinkel reflexräddade han. Och på ett annat var han snabbt ute för att fånga in bollen framför fötterna på uruguayanerna. Och inget av allt det slog hans makalösa räddning när Edinson Cavani drog på ett stenhårt avslut från straffområdescirkeln med mindre än tio minuter kvar. På en frispark kort därefter var han inte där, men då hade han i stället stolpen med sig.

På tal om andra stängda butiker och betongförsvar. Diego Godin och José Giménez är vana vid inte låta något passera när de till vardags spelar i rödvita Atletico Madrid-tröjor. Passande nog var det just en av dem som också skulle få den egyptiska försvarspyramiden att rämna. Giménez nådde högst på en hörna, i 89:e matchminuten, och till slut hade El-Shenawy i målet och det Cúper-byggda försvaret överlistats.

Mohamed Salah, den största egyptiska stjärnan av dem alla, kunde bara besviket titta på från bänken. Även om det tidigare meddelades att han skulle komma till spel så blev den axelskadade Liverpool-anfallaren kvar på bänken hela matchen.

– Vi ställer upp med det vi har och gör vårt bästa. Vi har bra anfallare och spelare som ska kunna prestera i VM. Vi borde kanske anfalla mera, men vi lyckades också gå framåt i den här matchen. Vi skapade bara inte tillräckligt många chanser, sa Cúper på presskonferensen efter matchen.

– När vi tränade på torsdagen var vi rätt säkra på att Salah skulle kunna spela. Efter passet gjorde läkarteamet en noggrann undersökning och vi slog fast att vi inte ville riskera att han skadar sig ytterligare så att han i stället kan vara i toppform mot Ryssland och Saudiarabien.

Kommentarer
|

Mannström öppnade turneringen: "Njut av dessa fyra dagar"

Nyhetsbild
Det var proppfullt med folk på torget när Kokkola-Cup, den 39:e i ordningen, officiellt invigdes på torsdagkväll.

Mest läst senaste veckan