|

Rörelsen Kom alla: "Gör kyrkorummet tillgängligt för alla par"

NyhetsbildZoom
Rörelsen Kom alla vill ge möjlighet till samkönad vigsel i alla församlingar. Foto: Arkiv
Den kyrkliga förnyelserörelsen "Kom alla" vill att samkönade par ska kunna vigas i alla församlingar.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

I höst är det församlingsval och nu har förnyelserörelsen "Kom alla" publicerat sina mål inför valet. Bland annat vill rörelsen att samkönade par ska kunna vigas i alla församlingar. Rörelsen vill också främja förtroende och försoning i kyrkan och arbeta för att stärka medlemsdemokratin. Man vill också få ett slut på könsdiskrimineringen som råder i församlingarna.
Församlingsvalet hålls den 18 november och förhandsröstningen pågår 6-10 november.

– Höstens församlingsval avgör om samkönade par erkänns i församlingarna och hela kyrkan. I lokalförsamlingarna kan man bidra till att göra kyrkorummet är tillgängligt för alla par. Kyrkans syn på äktenskapet avgörs av kyrkomötet, men de förtroendevalda i församlingarna väljer lekmannaombuden i kyrkomötet. I höstens val kan man alltså också påverka kyrkomötets sammansättning, säger Vesa Hirvonen, koordinator för Kom alla i ett pressmeddelande.

Förnyelserörelsen Kom alla är partipolitiskt obunden och har verkat i kyrkan sedan 2005. Inför varje val har antalet kandidater ökat.

– Vår rörelse har en stark roll i det kyrkliga beslutsfattandet i huvudstadsregionen, men i höstens val har många kandidater anmält sig också på annat håll i landet. Det är viktigt med tanke på de riksomfattande besluten, säger Hirvonen.

– Vi hoppas att den aktuella frågan om vigsel av samkönade par skall få fler kandidater än tidigare att stöda rörelsens program också i vårt stift, säger Max Mannola, kontaktperson för Kom alla i Borgå stift.

Kandidatnomineringen till församlingsvalet pågår hela sommaren och avslutas den 17 september.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Opinion

LEDARE: Ohelig allians styr Sverige i framtiden

Det politiska kompromissandet har av allt att döma kommit för att stanna i Sverige, åtminstone så länge de etablerade partierna är inriktade på att hålla Sverigedemokraterna i kylan.

Nyhetsbild
Lokalt

Polisen ger anvisningar: Så här gör du om du möter en varg

Vet du när du ska ringa nödcentralen eller när man ska kontakta en rovdjurskontaktperson vid ett vargmöte? Polisen informerar om hur man ska göra.

Nyhetsbild
Lokalt

Ullavabor vill lämna Karleby – "Karleby motsätter sig inte om det är majoritetens vilja"

Karleby Delar av Ullava vill lämna Karleby och höra till Kaustby eller Toholampi i stället. Geografin och skolfrågor ligger bakom planerna.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Puustelli levererar mer än bara kök

ANNONS FRÅN PUUSTELLI

Nyckeln i hand-konceptet är väletablerat och känt då det gäller nybyggen och egnahemshus. Även andra aktörer har anammat samma tänk – Puustelli är en av dem. Varumärket förknippas i första hand med kök, men står numera för mycket mer än så.

Mest läst senaste veckan