I Österbotten är det för tillfället inga blågröna alger i vattnet. Ett litet undantag finns i Jakbostadsområdet. Vid Ådön har Finlands miljöncentral upptäckt att det finns lite algblomning i vattnet.

Risken för omfattande blomningar av blågrönalger i Finlands havsområden är mindre än under de två föregående åren. Men det finns ändå risk att algen blommar senare under sommaren om sommaren blir varm. Speciellt på finska viken finns det fortfarande risk för algblomningar.

Enligt Finlands miljöcentral finns det i år en betydande risk för att det uppstår bälten av blågrönalg i Finlands öppna havsområden i västra och mellersta Finska viken. Risken är dessutom måttlig i norra delen av Östersjöns huvudbassäng, i Skärgårdshavet och i södra delen av Bottenhavet.

I övriga delar av Bottenhavet och Bottenviken är risken liten.

– Vädret påverkar avsevärt situationen beträffande blågrönalger. En varm sommar skapar förutsättningar för kraftigare algblomningar. I fjol ledde de höga halterna av näringsämnen i havsvattnet inte till kraftiga blomningar av blågrönalger eftersom sommaren var kall, säger ledande forskare Harri Kuosa vid Finlands miljöcentral, i ett pressmeddelande.

Blomningarna av cyanobakterier i Finlands havsområden infaller vanligen i slutet av juli och i början av augusti. I år kan den varma majmånaden medföra synliga blomningar tidigare än normalt. Bakterierna kan bilda olika slags gifter och ämnen som irriterar huden.

Hur blomningarna som bildas ute till havs driver in mot kustområdena beror på de rådande vind- och strömningsförhållandena. När det blåser från öppet hav kan bälten av blågröna alger ta sig in i skärgården och mot kusterna. Under vindstilla perioder stiger cyanobakterierna igen upp mot ytan.

Vid kusten och i skärgården kan det uppkomma lokala blomningar av cyanobakterier. Särskilt stor är risken under en lång vindstilla och varm period.