|

Från basketdomare till proffsfajter – Minna Grusander går karriärens största match i juli

NyhetsbildZoom
– Konditionen är på topp. Jag är väldigt förväntansfull eftersom matchen är fem ronder. Jag brukar vara lite slö i starten, som en dieselmotor, säger MMA-fajtern Minna Grusander inför sin titelmatch. Foto: Niko Sieppi/Rabbit Visuals/SPT
Åbobon Minna Grusanders väg till en titelmatch i mixed martial arts har varit spikrak. Sedan amatörernas VM-guld år 2015 har Grusander satsat stort på en karriär inom kampsporten.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Den 21 juli gäller det och smäller det. Då går Åbobon och MMA-fajtern Minna Grusander sin största match hittills.

29-åriga Grusander möter amerikanskan Jinh Yu Frey i Kansas City i Missouri och gör upp om organisationen Invicta Fighting Championships mästerskapsbälte i atomviktklassen (47,6 kilogram). Grusander förbereder sig för titelmatchen i Åbo, där hon tränar en eller två gånger per dag med sin klubb Finnfighters' Gym.

– Jag har det bra här. Mina tränare finns nära till hands och jag har bra träningskamrater i Åbo, säger Grusander efter ett svettigt träningspass med sparringpartnern Tomas Vesalainen.

Grusander intygar att förberedelserna inför karriärens hittills största match har gått bra och att hon är i fin form. Åtminstone är hon på uppenbart gott humör.

– Det känns jättebra just nu. Nu drar vi så småningom ner på träningsmängden och kör kortare ronder på träningarna. Hittills har jag gjort matchövningar med fem ronder på fem minuter.

Eftersom Grusanders och Freys kamp är en titelmatch kan den bli fem ronder lång. Vanliga proffsmatcher innefattar tre ronder på fem minuter och Grusander har aldrig gått en match på fem ronder.

– Jag har funderat på att det skulle vara otroligt häftigt att uppleva mästerskapsronderna fyra och fem eftersom jag aldrig varit där, men å andra sidan är det klart att jag vill avsluta matchen snabbt, säger hon.

– Kanske det är ett konstigt sätt att motivera sig på men jag är ivrig över tanken på att när jag vinner titeln och sedan ska försvara den, så är alla matcher fem gånger fem minuter.

Självförtroendet verkar åtminstone utåt vara på topp, precis som det brukar vara inom kampsporter. Motståndaren Frey är vänsterhänt, vilket har orsakat lite extra huvudbry under förberedelserna, men Grusander påpekar att många av hennes sparringpartner i Åbo också är starkare med vänstern.

Zoom

Minna Grusander upplever att den mentala styrkan är en av hennes bästa sidor som kampsportare. – På träningarna är jag ofta sur och trilskas men jag är bra på att tävla, säger hon. Foto: Mikael Piippo/SPT


Minna Grusanders väg till titelmatchen i juli har pekat rakt uppåt. Hon gick en grundkurs i MMA år 2012 och började träna på allvar efter att hon fött sitt andra barn i slutet av 2013. Två år senare vann hon världsmästerskapet för amatörer och tog steget in i proffsvärlden.

För Grusander innebär livet som proffs att hon tränar hårt och lever disciplinerat, men någon guldgruva har MMA-livet tills vidare inte varit.

– Jag är proffsidrottare, vilket i praktiken betyder att min man livnär vår familj, konstaterar Grusander.

Innan hon började storsatsa på MMA arbetade hon på ett försäkringsbolag och som basketdomare, men nu vill tiden inte räcka till för annat än kampsport och familjen.

– Eller visst skulle jag i och för sig ha tid för domarsysslan också men det är inte så lyckat att ha en fysisk hobby vid sidan om proffsidrotten. Jag måste låta kroppen vila när jag inte tränar, säger Grusander som bland annat dömt matcher i damernas basketliga.

Inför matchen mot Frey visar Grusanders proffsfacit på sex vinster och en förlust. Hon säger att hon enligt bästa förmåga försöker hålla fokus på titelmatchen men utgår ändå ifrån att karriären fortsätter ett bra tag till.

Hon för också själv organisationen Ultimate Fighting Championship (UFC) på tal, men konstaterar att en flytt dit inte känns aktuell.

– Jag tycker det är roligt att människor tar upp UFC med mig men för tillfället har organisationen ingen viktklass för mig, och jag trivs i Invicta. Jag har mina tränare och min manager som sköter om sådant här, så att jag själv inte behöver fundera på det utan kan koncentrera mig på att träna.

UFC:s lägsta viktklass för damer är stråvikt, det vill säga 52 kilogram. Grusander är visserligen stor för sin nuvarande viktklass men steget uppåt skulle ändå kräva en rejäl ökning av muskelmassan.

Zoom

Minna Grusander har haft flera olika sparringspartner när hon förberett sig för titelmatchen i juli. Tomas Vesalainen är en av dem som sparrar Grusander inför matchen mot amerikanskan Jinh Yu Frey.


Första veckorna i juli drar Grusander tvärtom neråt på sin vikt. Hon har knappt tio kilogram kvar till matchvikt och säger att viktminskningen blir lättare av att hon reser till USA redan en vecka före matchen.

– Under flygresan samlar kroppen vätska men nu har min diet gått bra på alla sätt och vis.

Och väl framme i Kansas City väntar Grusanders bror med sin familj på henne. Brodern bor i staden och Grusander sover några nätter hos hans familj innan hon flyttar till ett hotell för att förbereda sig för titelmatchen.

– Jag är ganska dåligt sällskap under de sista dagarna före en match, skrattar hon.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Livligt trafikerade korsningar får blinkljus

JAKOBSTAD För att förbättra trafiksäkerheten i Jakobstad kommer man installera blinkande ljus vid tre övergångsställen i staden.

Nyhetsbild
Lokalt

Oxhamns kan vara nästa rivningsobjekt

JAKOBSTAD I tekniska nämndens investeringsplan för nästa år finns ett planeringsanslag för Oxhamns sanering. Riva, bygga nytt eller sanera är frågan.

Nyhetsbild
Lokalt

Tehy och Super inleder förbudsperiod – så här påverkas Möcs och Malmska

KARLEBY/JAKOBSTAD På sjukhusen i Jakobstad och Karleby är man inte orolig att fackförbunden Tehys och Supers övertidsförbud som inleddes på onsdagen ska äventyra patientsäkerheten.

Nyhetsbild
Lokalt

Nina Smulters avhandling ger resultat: Förbättrar vården för hjärtopererade

Det kan hända plötsligt, utan förvarning. Patienten som nyligen blivit hjärtopererad kan bli aggressiv, förvirrad eller reagera långsamt. Tillståndet kallas delirium och Malaxbon Nina Smulter lyfter upp det i sin doktorsavhandling – ett arbete som redan lett till förändrade vårdrutiner.

Mest läst senaste veckan