Yle: Nextjets skulder större än man tidigare trott

NyhetsbildZoom
Nextjet Foto: Markku Jokela
Nextjets skulder uppgår till 300 miljoner kronor, eller 30 miljoner euro, skriver Svenska Yle. Dessutom har delägarna Peter Björk och Peter Boström lånat ut pengar personligen åt Nextjet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Enligt Svenska Yle har delägarna i Jakobstadsregionen, Solving Ab och Herrfors Ab, stora krav på konkursboet i form av oprioriterade lånefordringar. Tillgångarna värderas till ungefär 430 000 euro. Delägarna Peter Björk och Peter Boström har dessutom lånat ut pengar personligen ännu i slutet av Nextjets historia och har nu krav på konkursboet på sammanlagt 35 miljoner kronor. Aktiekapitalet på två miljoner euro som Herrfors och Solving satsade är också förlorade. Tillsammans ägde Solving och Herrfors femtio procent i Nextjet.

Under våren var det de åländska delägarna som drog i nödbromsen innan företaget gick i konkurs i mitten av maj. Innan konkursen hade både Boström och Björk förstärkt Nextjets kassa ur egen ficka med över en halv miljon euro vardera. Dessutom hade Solving Ab lånat ut cirka 2,5 miljoner euro för att rädda bolaget.

Enligt konkursboförteckningen har Boström, Björk och Solving Ab pumpat in 35,5 miljoner kronor i bolaget, cirka 3,6 miljoner euro.

Jag rekommenderar artikeln

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan