Henry gjorde totalt 123 landskamper och 52 mål för det franska landslaget. Han var han bland annat med och vann VM-guld på hemmaplan 1998 och 2006 blev det silver.

Nu är den hyllade spelarkarriären över för 40-åringen och sedan två år tillbaka är den forne målkungen assisterande till Belgiens förbundskapten Roberto Martinez.

Känslorna går i sär i det franska laget över att se nationalikonen i ett annat landslag.

– Det är bisarrt eftersom han är fransman och kommer nu att vara en av motståndarna, säger den franska förbundskaptenen och lägger till:

– Men han är någon som jag ser upp till, jag är glad för hans skull.

– Jag hade föredragit att se Henry på vår sida, att han i stället gav mig och de andra franska anfallarna råd, men jag är inte alltför avundsjuk, säger Frankrikes anfallare Olivier Giroud.

Nu vässar han det belgiska anfallsspelet. Och i det belgiska lägret är tongångarna endast positiva, där har fransmannen varit ett välkommet inslag.

– Han är väldigt viktig för oss. Han berättar historier från hans tid som spelare och det inspirerar oss. När han säger något så visar det sig att man kan ha nytta av det. Hans närvaro, hans erfarenheter från VM-spel, allt ger bara ett positivt inflytande, sade Belgiens försvarare Toby Alderweireld inför mästerskapet.

Belgien har tagit sig till semifinal efter gruppseger, och sedan skickat ut Japan och självaste Brasilien ur mästerskapet. Frankrike gick också från gruppspelet som segrare och har på vägen till semifinal slagit ut Argentina respektive Uruguay.

Nu ska alltså grannländerna göra upp om finalplatsen i VM på tisdag.

– Jag skulle vara väldigt stolt att få visa att Thierry att han har valt fel sida, säger Giroud.

Belgiens Kevin de Bruyne tror inte Henry har någon dold agenda.

– Han gör allt för att vi ska vinna, säger han.

Frankrikes Lucas Hernandez:

– Om vi vinner, då kommer han att vara glad för vår skull, han är ju trots allt fransman, säger han.

Han fortsätter:

– Hela Frankrike känner till honom, vilken stor spelare han var och vilken ikon han är för fotbollen. Vi hoppas bara att han inte slår ut oss ur VM.