|

Henry på fel sida i semifinalen

NyhetsbildZoom
Thierry Henry ställs mot sitt gamla landslag. Foto: David Vincent
Fyra VM med Frankrike. Nu kan han plötsligt vara med och skicka ut dem ur VM.Vem då? Thierry Henry – som numera är assisterande förbundskapten i Belgien.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Henry gjorde totalt 123 landskamper och 52 mål för det franska landslaget. Han var han bland annat med och vann VM-guld på hemmaplan 1998 och 2006 blev det silver.

Nu är den hyllade spelarkarriären över för 40-åringen och sedan två år tillbaka är den forne målkungen assisterande till Belgiens förbundskapten Roberto Martinez.

Känslorna går i sär i det franska laget över att se nationalikonen i ett annat landslag.

– Det är bisarrt eftersom han är fransman och kommer nu att vara en av motståndarna, säger den franska förbundskaptenen och lägger till:

– Men han är någon som jag ser upp till, jag är glad för hans skull.

– Jag hade föredragit att se Henry på vår sida, att han i stället gav mig och de andra franska anfallarna råd, men jag är inte alltför avundsjuk, säger Frankrikes anfallare Olivier Giroud.

Nu vässar han det belgiska anfallsspelet. Och i det belgiska lägret är tongångarna endast positiva, där har fransmannen varit ett välkommet inslag.

– Han är väldigt viktig för oss. Han berättar historier från hans tid som spelare och det inspirerar oss. När han säger något så visar det sig att man kan ha nytta av det. Hans närvaro, hans erfarenheter från VM-spel, allt ger bara ett positivt inflytande, sade Belgiens försvarare Toby Alderweireld inför mästerskapet.

Belgien har tagit sig till semifinal efter gruppseger, och sedan skickat ut Japan och självaste Brasilien ur mästerskapet. Frankrike gick också från gruppspelet som segrare och har på vägen till semifinal slagit ut Argentina respektive Uruguay.

Nu ska alltså grannländerna göra upp om finalplatsen i VM på tisdag.

– Jag skulle vara väldigt stolt att få visa att Thierry att han har valt fel sida, säger Giroud.

Belgiens Kevin de Bruyne tror inte Henry har någon dold agenda.

– Han gör allt för att vi ska vinna, säger han.

Frankrikes Lucas Hernandez:

– Om vi vinner, då kommer han att vara glad för vår skull, han är ju trots allt fransman, säger han.

Han fortsätter:

– Hela Frankrike känner till honom, vilken stor spelare han var och vilken ikon han är för fotbollen. Vi hoppas bara att han inte slår ut oss ur VM.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Kultur

Emeline Sigfrids släpper singel – en låt om prestationsångest

Vasabon Emeline Sigfrids släppte förra veckan singeln "Endless Days". Det är den tredje singeln som hon ger ut.

Nyhetsbild
Lokalt

Karleby tror på batteriindustrin – ingen oro över Basf:s nya fabrik

KARLEBY Beskedet att tyska Basf startar en fabrik som producerar batterimaterial i Harjavalta oroar inte utvecklingsdirektör Jonne Sandberg i Karleby i någon högre grad.

Nyhetsbild
Lokalt

Jämlikheten i den finländska skolan blir sakta sämre

Barnets sociala och ekonomiska bakgrund har större inverkan på skolframgången än tidigare.

Nyhetsbild
Ekonomi

Sju vindkraftverk fick nytt bygglov på Kröpuln

NYKARLEBY Nu är allt klappat och klart för att förverkliga den länge planerade vindparken Kröpuln i västra Munsala. Faller alla bitar på plats kan byggstarten ske redan nästa höst.

Mest läst senaste veckan