|

"Gyllene generationen" med stark tro

NyhetsbildZoom
Kevin De Bruyne under måndagens presskonferens inför semifinalen mot Frankrike i fotbolls-VM. Foto: Martin Meissner
De har på pappret det bästa laget som landet någonsin har sänt till VM. Nu har de också gått längre än någonsin tidigare.Två matcher är allt som skiljer Belgiens gyllene generation från framgången de drömt om. Den första – mot Frankrike i kväll.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

1986 i Mexiko slutade Belgien på en fjärdeplats. Det var fram tills i år landets enda semifinalframträdande i ett världsmästerskap i fotboll.

I år blev det till slut dags igen.

Även om truppen varit en titelkandidat på papper både i VM 2014 och EM 2016 så tog det stopp i kvartsfinalerna båda de gångerna.

I år är stämningen, tron, och framförallt prestationen av helt annan kaliber. 0–2 och brygga mot Japan vändes till 3–2. Självaste Brasilien avfärdades med 2–1. Och nu står Frankrike i vägen för belgarnas första VM-final genom tiderna.

Kevin De Bruyne bokför en stor del av framgången hos förbundskaptenen Roberto Martinez.

– Han har fört oss samman med en starkare tro att kunna ta det. Kanske var det så i förra VM och i EM att vissa spelare inte hade tron att vi kunde vinna. Nu finns det större tillit mellan oss att vi ska prestera bättre än någonsin tidigare, säger Manchester City-mittfältaren

– Det är en unik möjlighet för hela laget, för hela Belgien, för allt hårt arbete som lagts ner, inte bara de senaste två åren utan de senaste 10–15 åren när vi utvecklat dessa unga spelare, säger förbundskapten Martinez.

Förutom en medveten och mer än decennielång talangsatsning som gett frukt har också Martinez vågat taktiskt kasta om under turneringens gång.

Draget att flytta Kevin De Bruyne till anfallet i en roll som en "falsk nia" var sueccéartat mot Brasilien.

Med högerspringaren Thomas Meunier avstängd kommer det garanterat ske nya förändringar mot Frankrike.

– Belgien kom inte hit på tur. De spelade en jättebra match mot Brasilien med en specifik matchplan. Kommer de göra något liknande mot oss? Antagligen, säger franske förbundskaptenen Didier Deschamps på måndagens presskonferens inför matchen.

– Deras lag är offensivt. De behöll den kvaliteten men mot Brasilien så förstärkte Martinez mittfältet, och brasilianarna kunde inte använda de korridorerna. De anfaller väldigt fort, så jag har sett till att mina spelare är förberedda för alla scenarier från start, säger Deschamps.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan