|

Stigande oljepriser då norska riggarbetare går i strejk

NyhetsbildZoom
Oljerigg. Foto: Arkiv
Flera hundra norska oljearbetare har nu gått ut i strejk. Åtgärden får oljepriset att stiga rejält.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Ett fat Brent-olja har vid lunchtid lyft med 1,3 procent till 79:17 dollar medan den amerikanska motsvarigheten i sin tur klättrar 0,5 procent till 74:36.

Detta efter att 670 norska oljearbetare nu tagits ut i strejk som konsekvens av att de två norska fackförbunden Safe och YS inte kunnat komma överens med Rederiförbundet i löneförhandlingarna.

"Parterna var så långt ifrån varandra att det inte var någon idé att lägga fram ett förslag", säger medlaren Carl Petter Martinsen i ett uttalande.

Utöver de 670 som nu gått ut i strejk kommer ytterligare 901 anställda att gå ut i strejk på söndag om man inte hittar någon lösning.

Tisdagens åtgärd har dock redan fått ett Shell-ägt oljefält att stängas ned och ytterligare kan nu tillkomma. Bakgrunden är att fackförbunden anser att rederierna vill försvaga ett pensionssystem som de anställda har i dag.

– Vi kan inte möta Safes krav i förhandlingarna. Kraven, när man slår ihop dem med bestämmelser för andra yrkesgrupper i branschen och samhället i övrigt, är fullständigt orimliga, säger Rederiforbundets förhandlare Jakob Korsgaard i ett pressmeddelande.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan