Ett fat Brent-olja har vid lunchtid lyft med 1,3 procent till 79:17 dollar medan den amerikanska motsvarigheten i sin tur klättrar 0,5 procent till 74:36.

Detta efter att 670 norska oljearbetare nu tagits ut i strejk som konsekvens av att de två norska fackförbunden Safe och YS inte kunnat komma överens med Rederiförbundet i löneförhandlingarna.

"Parterna var så långt ifrån varandra att det inte var någon idé att lägga fram ett förslag", säger medlaren Carl Petter Martinsen i ett uttalande.

Utöver de 670 som nu gått ut i strejk kommer ytterligare 901 anställda att gå ut i strejk på söndag om man inte hittar någon lösning.

Tisdagens åtgärd har dock redan fått ett Shell-ägt oljefält att stängas ned och ytterligare kan nu tillkomma. Bakgrunden är att fackförbunden anser att rederierna vill försvaga ett pensionssystem som de anställda har i dag.

– Vi kan inte möta Safes krav i förhandlingarna. Kraven, när man slår ihop dem med bestämmelser för andra yrkesgrupper i branschen och samhället i övrigt, är fullständigt orimliga, säger Rederiforbundets förhandlare Jakob Korsgaard i ett pressmeddelande.