|

Stigande oljepriser då norska riggarbetare går i strejk

NyhetsbildZoom
Oljerigg. Foto: Arkiv
Flera hundra norska oljearbetare har nu gått ut i strejk. Åtgärden får oljepriset att stiga rejält.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Ett fat Brent-olja har vid lunchtid lyft med 1,3 procent till 79:17 dollar medan den amerikanska motsvarigheten i sin tur klättrar 0,5 procent till 74:36.

Detta efter att 670 norska oljearbetare nu tagits ut i strejk som konsekvens av att de två norska fackförbunden Safe och YS inte kunnat komma överens med Rederiförbundet i löneförhandlingarna.

"Parterna var så långt ifrån varandra att det inte var någon idé att lägga fram ett förslag", säger medlaren Carl Petter Martinsen i ett uttalande.

Utöver de 670 som nu gått ut i strejk kommer ytterligare 901 anställda att gå ut i strejk på söndag om man inte hittar någon lösning.

Tisdagens åtgärd har dock redan fått ett Shell-ägt oljefält att stängas ned och ytterligare kan nu tillkomma. Bakgrunden är att fackförbunden anser att rederierna vill försvaga ett pensionssystem som de anställda har i dag.

– Vi kan inte möta Safes krav i förhandlingarna. Kraven, när man slår ihop dem med bestämmelser för andra yrkesgrupper i branschen och samhället i övrigt, är fullständigt orimliga, säger Rederiforbundets förhandlare Jakob Korsgaard i ett pressmeddelande.

Kommentarer
|

Här ska det tillverkas el för nätjätten innan årets slut

Nyhetsbild
Just nu ligger bygget av Hedet vindkraftspark något före tidtabell, konstaterar Prokon Finlands chef Michael Sandberg. Konstruktionen intill honom ska snart gjutas in i betong och turbintornet fästas i pinnarnas översta del som kommer att sticka fram. Foto: Tom Forsman
En operation i stort format pågår i skogarna i Övermark i Närpes. Inom detta år ska 18 vindkraftverk producera ström åt Google.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan