|

14-årig flykting hjälte i Thailand-räddningen

NyhetsbildZoom
En av pojkarna förs ut ur grottsystemet på en bår.
Adul Sam-On, 14, fungerade som tolk mellan de instängda pojkarna i grottan i Thailand och dykarna. I dag hyllas den statslöse flyktingen från Myanmar som en av flera hjältar som bidrog till den lyckade räddningen, trots svåra odds.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Vänsterbacken i pojklaget "Vildsvinen", från det nordliga distriktet Mae Sai som gränsar till Myanmar (Burma), flydde som sexåring över gränsen där hans föräldrar lämnade honom vid en baptistkyrka i hopp om utbildning och ett bättre liv, rapporterar BBC.

Åtta år senare bidrog han till att de tolv pojkarna och deras tränare kunde få rätt hjälp och stöd i Tham Luang-grottorna, där de suttit instängda i nio dygn innan de hittades.

Adul Sam-On – som tillhör den etniska minoritetsgruppen wa – talar engelska, thai, burmesiska, mandarin och wa, och var den enda som kunde kommunicera med de brittiska dykare som först hittade pojkarna. Artigt och sakligt informerade han dem om den instängda gruppens största behov – mat och klarhet om hur länge räddningen skulle dröja.

– Statslösa barn har en gnista som gör att de vill överträffa sig själva. Adul är en av de bästa, säger Punnawit Thepsurin, rektor för pojkens skola, till The New York Times.

Också pojkarnas fotbollstränare, 25-årige Ekapol Chantawong, får beröm för att ha hållit ihop gruppen och dess humör uppe under den påfrestande tiden i den mörka grottan. Tränaren, som levt flera år som buddistmunk, har lärt sig hushålla med kroppens energiresurser genom meditation och lärde ut sina kunskaper till pojkarna under tiden i grottan, enligt lokala medier.

I ett brev till föräldrarna bad han om förlåtelse för att ha tagit pojkarna till grottan och skrev: "Jag lovar att ta hand om barnen så bra jag kan".

Trots den svåra räddningsoperationen krävdes endast ett liv – 38-årige före detta marindykaren Saman Kuman. Han deltog som frivillig i räddningsoperationen med att leverera syretuber, när han förlorade medvetandet och avled trots upplivningsförsök.

– Han har hyllats som en hjälte på grund av den person han var. Han älskade att hjälpa andra och få saker uträttade, berättar hans änka för BBC.

Kommentarer
|

66 döda hittade i centrala Nigeria

Nyhetsbild
66 döda kroppar har upptäckts av polis i centrala Nigeria.
66 döda kroppar har upptäckts av polis i åtta olika byar i ett område i centrala Nigeria.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan