|

Antalet jordbruk minskar men produktionen är på samma nivå

NyhetsbildZoom
I år ansökte cirka 49 700 gårdar om jordbruksstöd. Det är betydligt färre än år 2000 då hela 78 000 gårdar lämnade in en stödansökan.
Antalet lantbruk minskar i snabb takt i Finland men de finländska bönderna producerar fortfarande lika mycket. Det visar naturresursinstitutet Lukes och Landbygdsverket Mavis färska uppgifter.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

I år ansökte cirka 49 700 gårdar om jordbruksstöd. Det här är första gången det finns färre än 50 000 aktiva gårdar i Finland. Enligt naturresursinstitutet Lukes uppgifter från åren 2000-2017 har gårdarnas antal sjunkit rätt så jämt med nästan tre procent varje år.

År 2000 fanns det fortfarande 78 000 lantbruk i Finland medan endast 50 500 gårdar lämnade in en stödansökan i fjol. Husdjursgårdarnas antal har minskat fortare än växtodlingsgårdarnas. Till exempel har antalet mjölkgårdar i Finland sjunkit med sju procent varje år.

Finlands livsmedelsexport upplevde däremot i fjol en snabb tillväxt efter fyra dåliga år, men tillväxten verkar ändå tillfällig enligt naturresursinstitutet Luke. Lantbruks- och trädgårdsföretagens lönsamhet har redan varit svag i flera år.


Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Utrikes

Transnistrien en svart fläck på Europas karta

I den självutnämnda republiken Transnistrien kan makthavarna begå människorättsbrott utan att frukta konsekvenser från det internationella samfundet. Transnistrien är inte erkänt av något land i världen. Det är som en svart fläck på Europas karta.

Nyhetsbild
Resfeber

Palma perfekt för en aktiv långweekend

Balearernas huvudstad Palma och stränderna intill lockar både partyfolk och träningsnördar. Här finns allt, för alla smaker.

Nyhetsbild
Inrikes

Full pott i lotto – 6,5 miljoner euro delat på fem personer

Ett gäng på fem personer från Helsingfors, Laukas, Kouvola och Egentliga Finland vann full pott i lördagens lotto.

Nyhetsbild
Lokalt

Jonas och Rex fann varann på gymmet: "Att vara stödperson är att finnas där för någon"

VASA Det är fart och fläkt och aldrig tråkigt när Rex Hartman och Jonas Nygård umgås. De är vänner, de är gymkompisar och de är ett stödpar.

Mest läst senaste veckan