|

Fortsatt Trump-ilska i Nato

NyhetsbildZoom
Georgiens president Giorgi Margvelasjvili tillsammans med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg vid det pågående Nato-toppmötet i Bryssel. Foto: Geert Vanden Wijngaert
USA:s president fortsätter att skälla på låga försvarsbudgetar i övriga Nato-länder och tvingar övriga ledare till en extrasession vid dagens toppmöte i Bryssel.I praktiken är det mesta ändå "business as usual" i Nato-samarbetet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Den hätska budgetkritiken från USA:s president Donald Trump fortsätter ihärdigt. Trump har ända sedan sitt tillträde i fjol ropat högt om att framför allt de europeiska medlemsländerna – och inte minst Tyskland – inte lever upp till alliansens målsättning om att lägga minst motsvarande två procent av sin BNP på försvaret.

Trump lade till nya tirader via Twitter i morse.

"Tyskland har just börjat betala Ryssland, det land de vill ha skydd från, miljarder dollar för den energi de får från en ny ledning från Ryssland. Inte acceptabelt! Alla Nato-länder måste uppfylla tvåprocentsmålet och det måste i slutändan gå upp till fyra procent!" twittrar Trump.

Nato-källor uppger nu för Reuters att den upprepade kritiken gjorde att ett pågående möte med Ukrainas och Georgiens presidenter nu på förmiddagen fick avbrytas för att i stället ersättas av ett internt Nato-möte om pengarna.

Trumps ilskna ord och upprepade twittrande får samtidigt många inom Nato att klia sig i huvudet och undra hur man egentligen ska tolka presidentens uttalanden.

På lägre politisk nivå och i praktiken fungerar i alla fall försvarsalliansen i princip helt som tidigare, med flitiga försäkringar från USA om hur allvarligt och långsiktigt man tar på samarbetet.

Dagens Nato-möte skulle egentligen främst handla om den Nato-ledda insatsen i Afghanistan samt relationerna till Georgien och Ukraina.

För de två forna Sovjetrepublikerna handlar det främst om att upprepa sitt stöd och hålla ledarna på gott humör.

– Nato är starkt i sitt stöd för Ukrainas suveränitet och territoriella integritet och vi fördömer starkt Rysslands illegala annektering av Krim-halvön, sade generalsekreterare Jens Stoltenberg inför mötet med Ukrainas president Petro Porosjenko.

Både Georgien och Ukraina har uttryckt önskemål om framtida Nato-medlemskap. Och åtminstone för Georgien har Nato-länderna redan för flera år sedan i princip sagt ja – men inte än.

– Georgien kommer att bli medlem i Nato, ländernas ledare upprepade det i går. Och vi kommer att fortsätta att arbeta med er för att förbereda er för medlemskap, sade Stoltenberg.

I praktiken sätter dock de fastlåsta konflikterna i de ryskstödda utbrytarrepublikerna Abchazien och Sydossetien för tillfället helt stopp för alla georgiska medlemskapsförhoppningar.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan