|

NTM-centralen: Riklig algblomning den närmaste tiden

NyhetsbildZoom
Vädret talar för rikligare blomningar av blågröna alger de kommande dagarna. Foto: Arkiv / Jonas Brunnström
De senaste dagarnas varma väder och väderprognoserna för de närmaste dagarna talar för rikligare blomning av blågröna alger i de österbottniska landskapen, skriver NTM-centralen i ett pressmeddelande.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Också vinden påverkar uppkomsten av algblomning, efterom lugnt väder får blågröna alger att stiga till ytan som en synlig algmassa.

Det varma vädret har också fått ytvattnets temperatur i sjöarna att stiga. Den 12 juli var ytvattnets temperatur i Hinjärv i Närpes 21,5 grader och vid Halkosaari i Lappajärvi 21,6 grader.

I Österbotten, Södra Österbotten och Mellersta Österbotten har algsituationen varit tämligen lugn denna vecka. Antalet officiela kontrollplatser är 25 och vid tre av dessa har man observerat en liten mängd blågröna alger. Alger har observerats i området utanför Jakobstad samt i Suninsalmi och vid Kylmälahti rastplats i Ähtärinjärvi.

Också medborgarnas algobservationer har ökat sedan semesterperioden började, skriver NTM-centralen i ett pressmeddelande. Man har fått in observationer om blågröna alger i havsområdet utanför Karleby, i Kuorasjärvi samt i havsområdet utanför Jakobstad.

Massförekomster av blågröna alger är ofta lokala och algsituationen kan ändras snabbt beroende på väderförhållandena.

Kommentarer
|

Sjöarnas syreproblem blev mindre än väntat i Österbotten

Nyhetsbild
Då isen lägger sig relativt tidigt ökar risken för syreproblem, särskilt i de grunda sjöarna. Foto: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva
I månadsskiftet februari–mars såg syresituationen oroväckande ut. Men tack vare vädret under de senaste månaderna, blev det ingen större syrebrist trots allt.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Mest läst senaste veckan