|

NTM-centralen: Riklig algblomning den närmaste tiden

NyhetsbildZoom
Vädret talar för rikligare blomningar av blågröna alger de kommande dagarna. Foto: Arkiv / Jonas Brunnström
De senaste dagarnas varma väder och väderprognoserna för de närmaste dagarna talar för rikligare blomning av blågröna alger i de österbottniska landskapen, skriver NTM-centralen i ett pressmeddelande.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Också vinden påverkar uppkomsten av algblomning, efterom lugnt väder får blågröna alger att stiga till ytan som en synlig algmassa.

Det varma vädret har också fått ytvattnets temperatur i sjöarna att stiga. Den 12 juli var ytvattnets temperatur i Hinjärv i Närpes 21,5 grader och vid Halkosaari i Lappajärvi 21,6 grader.

I Österbotten, Södra Österbotten och Mellersta Österbotten har algsituationen varit tämligen lugn denna vecka. Antalet officiela kontrollplatser är 25 och vid tre av dessa har man observerat en liten mängd blågröna alger. Alger har observerats i området utanför Jakobstad samt i Suninsalmi och vid Kylmälahti rastplats i Ähtärinjärvi.

Också medborgarnas algobservationer har ökat sedan semesterperioden började, skriver NTM-centralen i ett pressmeddelande. Man har fått in observationer om blågröna alger i havsområdet utanför Karleby, i Kuorasjärvi samt i havsområdet utanför Jakobstad.

Massförekomster av blågröna alger är ofta lokala och algsituationen kan ändras snabbt beroende på väderförhållandena.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan