|

Sprängämnen kvar i Karleby hamn – försvarsmakten fortsätter röja

NyhetsbildZoom
Kaptenlöjtnant Tuomas Runola med en del material som tagits upp. Försvarsmakten fortsätter att röja i Karleby Hamn. Arkivbild. Foto: Jonas Brunnström
Försvarsmakten kommer att fortsätta röja granater i farleden utanför Karleby hamn också i augusti.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Försvarsmakten tänker fortsätta röjningsarbetet av sprängämnen från farleden som går till Karleby hamn. Arbetet kommer att ske under några veckor i augusti, skriver Yle.

I maj och juli röjde marinen 227 kilogram sprängämnen från farledens botten. Enligt Försvarsmaktens uppskattning i juni hade 20 procent av sprängämnena ännu inte röjts bort.

Granaterna som finns på farledens botten är från 1940-70-talet. På den tiden fick man dumpa sprängämnen i havet. Att röja militära sprängämnen hör till Försvarsmaktens lagstadgade uppgift.

Orsaken till att sprängämnena tas bort är för att farleden och hamnen ska muddras med start i augusti. Det är Karleby hamn och Trafikverket som är uppdragsgivare för muddringen.

Zoom

Marinen har röjt 227 kilogram sprängämnen utanför Karleby hamn och i från farleden. På bild några granater. Foto: Marinens Twitter-konto/@Navyfi

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Opinion

LEDARE: Ohelig allians styr Sverige i framtiden

Det politiska kompromissandet har av allt att döma kommit för att stanna i Sverige, åtminstone så länge de etablerade partierna är inriktade på att hålla Sverigedemokraterna i kylan.

Nyhetsbild
Lokalt

Polisen ger anvisningar: Så här gör du om du möter en varg

Vet du när du ska ringa nödcentralen eller när man ska kontakta en rovdjurskontaktperson vid ett vargmöte? Polisen informerar om hur man ska göra.

Nyhetsbild
Lokalt

Ullavabor vill lämna Karleby – "Karleby motsätter sig inte om det är majoritetens vilja"

Karleby Delar av Ullava vill lämna Karleby och höra till Kaustby eller Toholampi i stället. Geografin och skolfrågor ligger bakom planerna.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Puustelli levererar mer än bara kök

ANNONS FRÅN PUUSTELLI

Nyckeln i hand-konceptet är väletablerat och känt då det gäller nybyggen och egnahemshus. Även andra aktörer har anammat samma tänk – Puustelli är en av dem. Varumärket förknippas i första hand med kök, men står numera för mycket mer än så.

Mest läst senaste veckan