I maj inledde Geologiska forskningscentralen en undersökning av geologiska struktur i Bredskär, Roskan, Sandåsen, Sandnäset och Hedet. Undersökningen görs i samarbete med Jakobstads vatten och NTM-centralen i Södra Österbotten, skriver GTK i ett pressmeddelande.

Informationen som fås genom undersökningen av grundvattenområdena gynnar vattenförsörjningen, planering av markanvändningen och grundvattenskyddet. Målet med strukturundersökningen är att hitta potentiella vattentäkter och precisera planeringen av vattentäkter i grundvattenområden. Utifrån informationen man får är det också möjligt att se över grundvattenområddenas nuvarande gränser och styra planläggningen och byggandet till områden där riskerna för grundvatten är mindre. Informationen kan också användas när åtgärder behövs för att vidta i olyckor sa förutses och genomföras.

Grundvattenområdena finns på en och samma rullstensås i staden Jakobstad och Pedersöre kommuns områden. Genom en hydrogeologisk strukturundersökning får ny information om bergytans höjdnivå, eventuella bergströsklar, grundvattnets strömriktningar och jordmånens skiktstruktur. Utifrån undersökningarna skapas en 3D-modell över jordmånen i området och en modell över grundvattenflödet.

Undersökningen kommer att vara klar i slutet av 2019 och den totala budgeten för undersökningen uppgår till cirka 140 000 euro.

I juni inleddes terrängarbetena med markradarundersökningen. Man undersöker också berggrundets djup, det lösa jordlagrets tjocklek och jordmånens skiktstruktur genom borrningar och gravitationsmätningar. I juli kommer GTW att borra cirka 15 punkter i berggrunden och installera rör för att kunna observera grundvattnet. Borrningar och installationer av grundvatten görs endast på de fastigheter som GTK har fått tillstånd av markägarna för.

I höst kommer man göra gravitationsmätningar i undersökningsområdet på totalt cirka 35 kilometer. Under mätningarna rör sig en mätningsgrupp på 2-3 personer till fots i terrängen. Terrängundersökningarna fortgår våren 2019 och då görs lätta slagborrningar i området. Genom dessa borrningar utreds finsedimentets tjocklek och åsavslagingarnas utbredning i cirka 60 punkter.

Undersökningarna görs så att de inte medför olägenheter för varken markägare eller naturen. De kommer heller inte lämna några permanenta spår i terrängen. Alla borrningar görs med markägarnas tillstånd och GTK kontaktar alla markägare personligen för att be om tillstånd, skriver GTK i ett pressmeddelande.